Drie dagen stemmen voor Tweede Kamer (of per post)

Om kiezers te spreiden en het daarmee makkelijker te maken om bij de stembureaus de corona-regels te handhaven, kan voor de Tweede-Kamerverkiezingen deze keer op drie dagen worden gestemd: 15, 16 en 17 maart.

Zaanstad en Wormerland treffen al voorbereidingen voor deze operatie. Niet alle stembureaus hoeven trouwens open. In grote gemeenten moeten dat er minstens drie zijn.

Ook zal er deze keer per post kunnen worden gestemd. Deze optie is er alleen voor mensen van 70 jaar of ouder. Totaal gaat dat om 2,4 miljoen Nederlanders. In Zaanstad wonen bijna 21.000 70-plussers, in Wormerland gaat om ruim 2.000 ‘oudere’ inwoners.

Zo’n 100.000 stemgerechtigden in Zaanstad zijn tussen de 18 en 70. In 2017 was de opkomst bijna 80 procent.

De ‘echte’ verkiezingsdag is woensdag 17 maart 2021. De extra verkiezingsdagen zijn maandag 15 maart en dinsdag 16 maart 2021.

Wanneer de telling plaats zal vinden, is nog niet bekend. Normaal gesproken is dat op de ‘verkiezingsdag’ maar na woensdag 17 maart kunnen er nog stemmen per post binnenkomen. Het tellen is in Nederland openbaar.

Dat er op drie dagen gestemd wordt, is nog niet voor 100 procent zeker. De aanvulling op de Tijdelijk wet verkiezingen Covid-19 die dat mogelijk moet maken, is op 1 december naar de Kamer gezonden maar nog niet behandeld.

Foto: kiezers raadplegen de stemlijsten op het stadhuis van Zaanstad tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 (Orkaan-archief).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *