Drie Koninklijke onderscheidingen bij ZCFC (video)

Woensdag ontvingen we het persbericht ‘onder embargo’. Dat betekent dat we het nog even geheim moesten houden. Drie leden van ZCFC zouden een Koninklijke Onderscheiding krijgen. 

Door: Merel Kan 

Nu ben ik van huis uit ZCFC’er, dus kwamen er direct verschillende namen naar boven. Van leden die zich onder meer sterk maken voor een club die niet betaalt voor spelers. Dit omdat de mensen het oog op de bal houden. Sport gaat om spelplezier en bereikbaarheid voor iedereen. 

De onderscheidenen bleken goed gekozen: Hans Dekker, Jan Dorjee en Piet Klokman. 

Maar het is tekenend dat er binnen de context van de club nog zoveel meer namen op-popten. Wat een rijkdom! 

Hier een impressie van het officiële moment met burgemeester Hamming (toen het écht losging bij Zaans Oranje was de camera weg en nam de burgemeester een warme douche).

Over Dekker, Dorjee en Klokman

Deze tekst kregen we aangeleverd in het persbericht:

De heer Hans Dekker is één van de motoren van voetbalclub ZCFC. In eerste instantie, vanaf 1958, was hij als voetballer actief maar sinds eind jaren zeventig fungeert hij als een supervrijwilliger, met name op het gebied van bouw en onderhoud.
Dekker is van beroep metselaar en door zijn jarenlange ervaring heeft hij ook bouwkundige kennis opgebouwd. Bij de verhuizing van ZCFC van Sportpark Oostzijderveld naar de huidige locatie Sportpark Kalverhoek in 1979, kwam deze expertise goed van pas. Tijdens de bouw van het nieuwe complex was hij actief bij het tegelen, de bouw van de tribune en de dug-outs en overige bouwkundige werkzaamheden.
Ongeveer 6 jaar geleden moest het sportcomplex grootschalig gerenoveerd worden, mede omdat de voetbalvereniging AZ zich ook op Sportpark Kalverhoek ging vestigen. Dekker was in die periode elke dag aanwezig. Hij zorgde ervoor dat de kleedkamers en de kantine dagelijks werden schoongemaakt en was tevens de grote motor achter deze complexe renovatie van het sportcomplex. Hij ontpopte zich daarnaast ook nog eens als een uitstekend gastheer en zorgde voor de koffie en andere versnaperingen.
Inmiddels heeft de heer Dekker zich tot een manusje-van-alles ontwikkeld want ook de groenvoorziening is een behoorlijke, bijna dagelijkse klus, voor hem en de mopperploeg geworden.
En ondanks dat de heer Dekker niet van vergaderen houdt – hij voert liever uit – lopen vele contacten met AZ en met de gemeente Zaanstad, via hem. Hij wordt dan ook omschreven als een sociaal mens en een keiharde werker. Leden van de mopperploeg hebben hem al eens, als grap, uitgeroepen tot directeur van ZCFC. In 2006 is hij al wel officieel benoemd als lid van verdienste en in 2009 is hij benoemd als erelid van voetbalvereniging ZCFC.

De heer Johannes (Jan) Dorjee is al sinds 1960 lid van voetbalclub ZCFC. Naast voetballer was hij actief als teamleider van het 1e elftal en tot op heden is hij nog elk weekend in touw als grensrechter. Bovendien is hij al 40 jaar (!) wedstrijdsecretaris van de vereniging en verzorgt hij daarnaast ook nog eens de inning van de contributie van de leden. Met name de functie van wedstrijdsecretaris legt een groot beslag op de (vrije) tijd van de heer Dorjee.
Het houdt namelijk in dat hij wekelijks voor gemiddeld zo’n 15 wedstrijden alles, maar dan ook echt alles moet regelen. Dat betekent puzzelen om elftallen rond te krijgen, gesprekken voeren met spelers en hen -als dat nodig is- toe te spreken als dingen niet goed gaan. Daarnaast regelt hij de scheidsrechters, zorgt hij voor de indeling van velden en kleedkamers en ook voor de bemensing van de kantine. Bovendien onderhoudt hij de contacten met de KNVB met betrekking tot de speelschema’s.
Dorjee is ook wekelijks actief als scheidsrechter bij de jeugd- en junioren teams én bij het G-team. In het verleden was hij ook assistent scheidsrechter bij ZCFC 1.
Ten slotte heeft de heer Dorjee een belangrijke bijdrage geleverd bij de inzameling van kleding en schoeisel ten behoeve van asielzoekers, die enige jaren geleden met grote getale in Zaanstad werden opgevangen.
Dorjee is in 2006 officieel als erelid benoemd bij voetbalvereniging ZCFC.

De heer Pieter Jan Cornelis (Piet) Klokman, werd in 1953 als elfjarige jongen lid van voetbalclub ZCFC. Tijdens, en vooral na zijn actieve voetballoopbaan, heeft hij vele functies bij de club als vrijwilliger ingevuld.
Zo was hij 24 jaar bestuurslid – waarvan vele jaren penningmeester – van de club. In die hoedanigheid was hij onder meer opsteller van de aangepaste statuten. Met de verhuizing van het ZCFC complex naar de Kalverpolder, was hij lid van de bouwcommissie en later ook van de accommodatiecommissie. Door zijn technische achtergrond deed en doet hij veel aan het begeleiden van onderhoudsaannemers en verleent hij assistentie bij veiligheidsinspecties.
Na beëindiging van zijn bestuursfunctie heeft hij nog vele jaren de ledenadministratie gedaan en ontfermde zich daarnaast over de incasso van achterstallige betalingen.
Ook heeft Klokman vele vrije uren besteed aan de de redactie van het clubblad de Goal (samen met zijn onlangs overleden vrouw Jannie). Bovendien heeft hij vele bardiensten meegedraaid.
Inmiddels maakt de heer Klokman al weer jaren deel uit van de “mopperploeg”. Deze onderhoudsploeg komt iedere dinsdag- en vrijdagmorgen bijeen voor het onderhoud / schoonhouden van het complex, kleedkamers en kantine.
Naast al zijn operationele taken is de heer Klokman ook min of meer de bewaker van het gedachtengoed van ZCFC. Dat gaat dan bijvoorbeeld over het niet voetballen op zondag, het niet betalen van spelers en het sociale klimaat bij ZCFC.
Ten slotte heeft de heer Klokman een bijdrage geleverd bij de inzameling van kleding en schoeisel ten behoeve van asielzoekers, die enige jaren geleden met grote getale in Zaanstad werden opgevangen.
Ook De heer Klokman werd jaren geleden als erelid van ZCFC benoemd.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *