Duizenden nieuwe sociale huurwoningen in Zaanstad

In de periode tot 2040 worden in Zaanstad duizenden sociale huurwoningen gerealiseerd. Deze woningen zijn onderdeel van de 15- tot 20-duizend woningen die Zaanstad wil bouwen.

Zaanstad heeft met woningcorporaties Parteon, ZVH, Rochdale, Eigen Haard, Woonzorg Nederland en WormerWonen en organisaties van huurders prestatieafspraken op dit gebied gemaakt aldus een nieuwsbericht op de website NUL20.nl.

Veel bouwlocaties – met of zonder sociale huur – zijn overigens al bekend (Hembrugterrein, Fortuinterrein Krommenie, Zaans Hout, Kreekrijk, Brokking, Poelenburg-Oost, Noordeinde Wormerveer, Rozengrachttoren, De Makelaar, VVZ-terrein, Bettelgreuze, Op den Velde, Romanov, Overtuinen).

Bouwen op bedrijventerreinen (Achtersluispolder, Houthavenkade, Krommenie-Oost, Zilverland) is nog toekomstmuziek.

In Zaanstad wordt gezocht naar binnenstedelijk bouwen en verdichting (hoogbouw). Maar bouwen in het groen is niet uitgesloten. Om die 20.000 te halen zal dat zeker overwogen moeten worden. Bouwen op het Hembrugterrein is natuurlijk ook al bouwen in het groen, en het naastgelegen gebied waar nu de volkstuinen van Nut & Genoegen liggen, staan ook op de nominatie om bebouwd te worden. Ons Ideaal in Poelenburg moet ook wijken voor woningbouw.

De bouwplannen maken deel uit van de bouwopgave in de Metropoolregio Amsterdam. Er is afgesproken dat in de woonruimteverdeling meer rekening gehouden wordt met mensen die een woning het hardst nodig hebben.

Foto boven: de nieuwe woningen van Parteon in het Kakesblok (Rosmolenbuurt). In de Rosmolenwijk en Russische buurt komen 50 nieuwe sociale huurwoningen. Het gaat in dit geval om vervanging van bestaande sociale huurwoningen.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Yvonne Valk

  20.000……wie heeft bedacht dat we dit willen? (De bouwplannen maken deel uit van de bouwopgave in de Metropoolregio Amsterdam)

 • Niet helemaal het onderwerp van dit bericht, maar die nieuwbouw in de Russische Buurt ziet er goed uit, past prima in de stijl van de oude woningen.

 • J

  Op het “Fortuinterrein” in Krommenie komen geen sociale huurwoningen, alleen koop.

 • Monique Zonneveld

  Bouwen op het Hembrugterrein is natuurlijk ook al bouwen in het groen, en het naastgelegen gebied waar nu de volkstuinen van Nut & Genoegen liggen, staan ook op de nominatie om bebouwd te worden. Ons Ideaal in Poelenburg moet ook wijken voor woningbouw.

  Deze strijd is nog niet gestreden hoor. Het terrein staat gemarkeerd als “MAAK ZAANSTAD” project en kan eventueel ontwikkeld worden, maar dit is nog helemaal niet concreet. Dat is nog steeds aan de politiek en de kiezer. Dus laat uw stem horen op 21 maart en stem op de groenere partijen.

  Lees ook in het Groen en Waterplan; “Volkstuinen zijn van ecologisch en sociaal belang voor de gemeente Zaanstad”. VTV Nut en Genoegen bestaat al bijna 100 jaar en hebben een hoog sociaal karakter en zijn van ecologisch belang. Wij hebben 102 tuinen waar mensen van allerlei afkomst met elkaar tuinieren. Ook zijn wij verbonden met de Havenbuurt. Het volkstuinencomplex en de Havenbuurt horen onlosmakelijk bij elkaar. We zullen een halt toe roepen om niet al het groen in het binnenstedelijk gebied te laten bebouwen. Er zijn nog vele andere mogelijkheden. Laat Zaanstad eerst deze onderzoeken. Projectontwikkelaars willen ten koste van alles snel bouwen en geld verdienen. Bijna alle nieuwbouw is voor het duurdere segment en sociale huurwoningen zijn ook niet rendabel in hun ogen. Het wordt eens tijd dat hier een einde aan komt. Zo lossen wij de woningnood van de Zaanse starters en woningzoekende niet op. Bovendien moet er veel meer gekeken worden naar het natuur inclusief bouwen, groene daken en gevels en meer groen in de wijk. Wij hebben in de toekomst steeds meer te maken met klimaatopwarming en hebben al het groen in de stad hard nodig om regenwater op te vangen en niet teveel verhitting in de stad te krijgen. Ook komen alle dieren, vogels, bijen en insecten ook steeds meer in gedrang. Het behoud van VTV Nut en Genoegen is van hoogste belang voor de opkomende klimaatsveranderingen, voedselplek voor de vogels, vleermuizen en alle andere dieren, cultuur historisch behoud van de Haven, groene buffer voor de Havenezen, ontspanning, groenbeleving en sociale ontmoetingsplek voor de tuinders en omwonenden en bovendien van belang voor heel Zaanstad.

  Tuinder VTV Nut en Genoegen

 • Daniel

  De mevrouw hierboven heeft een heel goed punt. Er is zelfs een actie op poten genaamd Duurzaan… Meer groen, tegels eruit planten erin . En als alles word vol gebouwd heeft dat weinig zin. En ja, de tuintjes horen bij onze Haven. En buiten dat denk ik ook dat de nieuwe bewoners van de nieuwe koopwoningen aan de Archangelstraat hier niet op zitten te wachten….

 • Harry Van Nek

  Van die duizenden nieuwe sociale huurwoningen is 90% of meer vervanging van oudere woningen, dus per saldo komen er haast geen sociale woningen bij. Zet een rem op de verkoop van sociale huurwoningen. Het advies om tegels bij je huis weg te halen, voor meer groen, is bedoeld om de vol te bouwen groene zones te vervangen. Ja daar hebben die planologen (projectontwikkelaars) goed over nagedacht.

  • Hans Kuyper

   Nee, in het coalitieakkoord wordt uitgegaan van 300 extra sociale huurwoningen per jaar. Daar bovenop komen 100 woningen ter vervanging van verkochte of geliberaliseerde woningen. Ook worden er 100 sociale koopwoningen per jaar gebouwd.
   Per saldo dus 500 ‘goedkope’ woningen waarvan 20% vervanging en 80% nieuw.
   Ik zet ‘goedkoop’ tussen aanhalingstekens omdat het natuurlijk maar de vraag is hoe de overspannen woningmarkt zich ontwikkelt. Maar dat is een regionaal, zo niet landelijk probleem.
   Wat betreft het bedreigde groen moet ik u gelijk geven. We moeten ervoor waken alles te verstenen. Gelukkig is er een tendens bij projectontwikkelaars om water en begroeiing meer aandacht te geven. Gewoon omdat een groene wijk beter verkoopt, maar toch.
   Daarnaast blijft het gewoon noodzakelijk om de tegels uit de bestaande tuinen te halen. Al was het alleen maar om ons eigen huis droog te houden bij de plensbuien die we straks weer gaan krijgen.

   • JBP

    Tja…’goedkoop’ hoort inderdaad tussen aanhalingstekens. Toen ik 5 jaar geleden bij mijn vriendin introk, woonde ik voor zo’n 320 euro in de PL Tak/Klaas Katerbuurt – al zowat 30 jaar. De mensen die er nu wonen, betalen ruim 700 euro. Dit systeem werkt natuurlijk alleen door de huurtoeslag. Komt vast ook eens een einde aan. Sterker, het huis naast mijn ‘oude’ huis is vrije sector geworden! En dat heet dan geliberaliseerd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *