Gevelverbetering Westzijde: beter laat dan nooit

De Westzijde. Ooit de winkelstraat van Zaandam, nu probleemgebied: leegstand, winkels met permanente uitverkoop en vooral veel lelijke gevels. De uitstraling is volgens Zaanstad “de afgelopen 30 jaar verslechterd.”

Daar wil de gemeente wat aan doen. De Westzijde krijgt een Subsidieregeling Gevelverbetering om die uitstraling te verbeteren. (En De Orkaan steekt de helpende had toe.)

De regeling geldt voor winkels vanaf nummer 1 tot en met nummer 43 en van 2 tot en met 90. Dus tot Botenmakersstraat en Ruyterveer. Hazepad 2 valt ook onder de regeling, Westzijde 1a, 1b en 3a (nieuwbouw tussen Gedempte Gracht en Vinkenstraat) niet.

Opschieten!

De subsidie is nooit meer dan 20% van de totale kosten en is maximaal € 25.000 per pand. In totaal is € 150.000 beschikbaar, beoordeling gebeurt in volgorde van binnenkomst van aanvraag, dus opschieten!

De regeling is gebaseerd op een regeling die eerder voor de Gedempte Gracht gold. Dat is riskant… tenzij we nieuwe C&A- FEBO- en Douglas-gevels aan de Westzijde willen…

Als bedrijven een aanvraag indienen moeten ze “een kleurenfoto op A-4 formaat” inleveren. Dat heeft De Orkaan alvast gedaan. Wij liepen door de Westzijde en besteden daar deze week dagelijks aandacht aan.

Ooghoogte

Wat opvalt is hoe mooi de Westzijde eigenlijk is. Veel panden zijn goed bewaard, mooie gevels, torentjes, fraaie details, eigenzinnige architectuur. Dat is vooral goed te zien vanaf de overkant van de straat, omhoog kijkend naar de overkant.

Waar het misgaat is het deel op ooghoogte: de etalages, de lichtbakken, de belettering. Er staan prachtige panden aan de Westzijde maar je moet niet te dichtbij komen en niet teveel rechtuit kijken.

Wij lopen deze week door de Westzijde.

De Orkaan doet Westzijde (deel 1)

Op het eerste stukje aan de Zaankant, van Beatrixbrug tot het parkeerterrein bij Westend Snooker, staan zes panden aan de straatkant (en drie aan de Zaankant – die doen dus niet mee).

De eerste twee: ING en Hans Anders. Niet de gevel is lelijk, het hele pand is verschrikkelijk. Het lelijke winkelcentrum dat ooit op de hoek stond is verbrand en vervolgens is er een nog lelijker gebouw voor teruggezet. Een lost case.

Hoeveel beter is er op het tweede stuk, tegenover de Vinkenstraat, van waaruit wij de foto namen. Dat foeilelijke Multivlaai-bord is de voornaamste dissonant. Bio Herba en Goemans IJscafé niks aan doen (alhoewel die rare schutting tussen hun huizen liever zagen verdwijnen) en meteen € 2.500 overmaken aan de advocaten van Hogeterp & Willemsen op nr 20 als ze beloven de komende 20 jaar niks aan hun pand (torentje!) te doen.

Morgen wandelen we verder.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Bruce

  Ik vind de Multivlaai juist wel meevallen – een van de weinige panden waar de gevel niet totaal wordt verstopt achter etalages en borden. Het uiterlijk en karakter van het pand is nog goed zichtbaar. Als je dit stuk vergelijkt met het stuk verderop (waar jullie morgen wellicht aan toe zullen komen), is dit niet het stuk van de Westzijde waar veel gevelverbetering nodig is. Doe liever wat aan de (voormalige) winkels van Intertoys, Kruidvat, enz.

  • Ik vind de Multivlaai ook wel meevallen. Van dit stukje vind ik eigenlijk de nepsteentjes van Goemans en het grote zwart/grijze gevelstuk van BioHerba lelijker. Maar, nog altijd niet zo lelijk als wat we komende dagen gaan krijgen!

 • Co

  Ben het niet helemaal eens met de woordkeuze “probleemgebied”. Bijna alle leegstaande panden zijn nu verkocht, en worden medio volgend jaar herontwikkeld. Er is een toenemende vraag naar kleine panden voor kleine zelfstandige ondernemers. Een gevelopknapbeurt zal deze vraag alleen maar versterken, en de Westzijde aantrekkelijker als winkel gebied.

  • De Orkaan

   Dat de gemeente “30 jaar verslechtering” vaststelt is natuurlijk niet voor niks. De grootse problemen (want die zijn er echt) zitten aan de Zaankant ter hoogte van het snooker centrum en daarnaast. Ook Bisschof kan probleem worden.

 • A. Harmens

  Goed dat jullie dit doen. Alvast een schot voor de boeg, het Amsterdamse School glas-in-glood van Westzijde 77 a-c. Misschien kan De Orkaan daar bij het volgende rondje even aanbellen om de eigenaars en/of huurders (volgens mij een fysiotherapeut en een kapper) vriendelijk te verzoeken om het glas-in-lood niet verder te verknoeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *