Geen gewone camping maar ‘een kleinschalige natuurcamping van max 25 plaatsen voor tenten, campers en ecolodges bij Twiske Haven’.

Daar praat de gemeenteraad van Oostzaan maandag 25 maart over. B&W van Oostzaan is voor (‘positief principestandpunt’). Maar in Zaanstad zijn de eerste bezwaren gearriveerd.

Er komen verschillende velden voor tenten campers en ecolodges. Deze velden zijn op het terrein dat nu gepacht wordt door Twiske Haven, zij willen de camping ook gaan exploiteren.

De camping moet het hele jaar open zijn. Seizoensplaatsen worden niet aangeboden en groepen jongeren worden geweerd.

Als de gemeenteraad het een goed idee vindt moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Het Twiske is een Natura-2000 gebied. De Wet Natuurbescherming stelt strengere eisen aan nieuwe plannen en projecten.


Update: in de gemeenteraad van Oostzaan is het besluit aangehouden op voorstel van CDA, GroenLinks en D66, eerst moet meer informatie komen over de gevolgen voor de natuur.


Bij de gemeente Zaanstad is een brief van het PlatformTwiskeGeenPretpark & Hart voor het Twiske binnengekomen waarin gepleit wordt tegen het plan, men is vooral bang voor “overnachting van duizenden festivalgangers” in de toekomst. José Berkhof van en Oliver Tan hebben namens deze organisaties afgelopen donderdag ingesproken bij het Recreatieschap Twiske-Waterland: “Er verrijst een vakantiecomplex!” volgens hen.

De raadsvergadering in Oostzaan begint maandag 25 maart om 19:30.

Boven de ecolodges, onder safaritenten, helemaal onder de plattegrond.