Bakkerij terug in Westzaan

In de voormalige bakkerij van Smit aan de J.J. Allanstraat komt na zo’n 60 jaar opnieuw een bakkerij.

Stadsherstel heeft de panden die onder de hoogspanningsmasten naast de Vaarsloot staat, voor een symbolisch bedrag van Zaanstad gekocht. Na herstel komt er opnieuw een bakkerij in.

Normaal gesproken worden woningen onder hoogspanningsleidingen gesloopt of verliezen hun woonbestemming. Omdat deze panden een monument vormen, mag er niet gesloopt worden.

In 1964 ging de bakkerij dicht. In 1832 zat bakker Volkert Veldhuis in het pand. Uit de nieuwsbrief van Stadsherstel:

“De laatste bakker was Cor Smit. Hij nam de onderneming in 1929 over van J.A. de Jong. Gedurende 35 jaar heeft Smit het brood in dit pand gebakken en verkocht, totdat hij vanwege zijn gezondheid gedwongen was ermee te stoppen en ook omdat zijn zonen geen heil zagen in het runnen van een bakkerij. In 1972 werd de bakkersoven voor het laatst gebruikt, waarna ook dit laatste tastbare onderdeel van de bakkerij gesloopt werd.”

De bakkerij heette oorspronkelijk ‘De Tarweakker’. Boven de ingang van de rechtervleugel zit een gesneden bovendorpel met het jaartal 1685 en de afbeelding van een paltrokmolen. Stadsherstel:

“In 1683 werd de paltrokmolen de Oranjeboom gebouwd op het erf en werd de windbrief uitgereikt aan Jacob IJsbrandsz. Zoet. Zoet trouwde in 1685 en ging wonen op dit adres. In het kalf van de voordeur liet hij het jaartal en een afbeelding van de molen opnemen. De houtzaagmolen heeft op het erf gestaan, totdat deze in 1700 werd verkocht en gedemonteerd.”

Hieronder de dorpel (foto Stadsherstel), verhaal gaat onder de foto door.

dorpel allanstraat paltrok

Moeder en zoon Nel en Simon Douw (Westzaan) hebben Jongwijs opgericht dat een ’vrijplaats’ moet worden waar iedereen welkom is. Naast een bakkerij komen er ook een lunchroom en B&B in het pand.

De tuin wordt een picknickplek en het bijgebouw zal door een lokale begrafenisondernemer worden gebruikt. Levensmiddelen komen onder andere van de Zuivelboerderij in Westzaan, koffie van Zuivere Koffie en bier van brouwerij ’t Uurtje in Zaandam. Bakker Bas van Westrop gaat bakken in de bakkerij.

Eerst komt er een nieuwe fundering. Daarna worden de panden verder aangepast. De lunchroom wordt ingericht en afgetimmerd met historische elementen van de plaatselijke historische vereniging. In de zomer van 2021 moet de zaak open zijn.

jj allanstraat bakkerij 2020

Boven: nu, onder: 1930 (Gemeentearchief Zaanstad).

bakkerij smit allanstraat westzaan GAZ 1930

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *