Een dubieus cadeau (de pannenset-oplichter)

Ik liep naar mijn auto op het parkeerterrein bij de Durghorst toen een dikke auto met een dito meneer naast mij stopte. Hij had het raampje opengedraaid om mij wat te vragen. Niet naar de weg, zoals ik vreesde.

Door Jaap de Jong

‘Meneer, ik kom van een demonstratie in het Van der Valk hotel en ik heb deze pannenset over.’ Hij wees naar een grote doos op de stoel naast hem. ‘Het probleem is dat ik ‘m niet mee terug mag nemen van mijn baas. Dat klinkt misschien raar, maar zo zijn de regels. Daarom wil ik deze prachtige set voor niks aan u geven. Een cadeau van vijftienhonderd euro. U doet mij een groot plezier als u dit van mij wilt aannemen.’

‘Dat is heel aardig van u, maar u kunt die pannen beter aan iemand geven die er meer aan heeft dan wij. Wij zitten al dik in de pannen.’

‘Neem ze dan voor later. Als u niet meer op gas kunt koken, moet u toch nieuwe pannen kopen. Deze zijn geschikt voor alle nieuwe energiebronnen.’

‘Sorry, hoor, ik waardeer uw gebaar, maar ik heb geen belangstelling.’

Uit de vaart waarmee hij wegreed, bleek dat ik hem nijdig had gestemd Toen ik later naar huis reed, was hij op de Serooskerkestraat bezig zijn pannenset weg te geven aan een nieuwe uitverkorene.

Google bevestigde mijn intuïtieve argwaan: oplichter biedt gratis pannen aan. Je hoeft alleen maar een formulier in te vullen voor de btw en te ondertekenen. Daarna is je bankrekening duizend euro lichter. Meldde de politie in Groningen

Deel dit artikel:

30 reacties

 • Corine Gorter

  Bedankt voor de waarschuwing! Niet dat ik een pannenset zou willen … maar er blijken eindeloos veel manieren om mensen op te lichten.

 • Ton Gerritsen

  Ik heb ongeveer een maand geleden iets dergelijks meegemaakt, maar toen ging het om een messen-set.
  Die was overgebleven na een demonstratie.
  De man zat in een donker (blauwe?) Peugeot en stopte naast me, toen in op de Lage Dijk liep.
  Ik heb het aanbod afgeslagen omdat ik geen messen nodig heb.
  Het rare was ook, dat ik vlak daarvoor geld uit een geldautomaat had opgenomen.

 • Louis Dirksen

  Het leukste is om effe mee te lullen met dit soort lieden. Zeggen dat het bij jouw stand ook niet zo lekker ging. Als hij dan nog niet afgehaakt is vraag dan vriendelijk of hij een ouwe moeder heeft. Bij ” ja” doe hem dan de suggestie de waren aan haar te geven. Gevolg: Het asfalt spuit onder de wielen weg.
  Lachen, man…..

 • Amit Singh

  Formulier invullen met een nep rekeningnummer en je hebt een gratis pannenset.

  • Adriaan van Tulpenbaard

   Maar dat is oplichting! maar wel een goeie streek, de oplichter die opgelicht word!, en ik denk dat je er wel mee weg komt ook, want de oplichter zal wel zeker geen aangifte doen. koekie van eigen deeg.

 • Yolanda van schie

  Meteen de politie bellen wat dacht je daar van

 • Willemijn Lepelaers

  Deze vorm van oplichting is al heel oud. Tijdje rustig en dan komen ze weer. Hetzelfde proberen ze met een “prachtig” messen set, ook van een z.g. beurs. Dus….. opletten en er niet intrappen!!!

 • Gre Luttik

  Ik maakte mee dat er vier stoeltjes werden meegenomen en terugkwamen. Bingo! €1500.
  Deze firma adverteert dagelijks op radio NH.

 • Peter Schaap

  Maar een beetje Zaankanter laat zich niet in het pak naaien.

 • Mary Körner

  Zelfs in Oostenrijk werken ze met de pannenset. Mijn schoonmoeder trapte er jaren geleden in omdat de man nederlands sprak.

 • Fred Blijestein

  Wat is eigenlijk ijl het probleem? Beetje nadenken wat je moet doen dus foute info invullen op het formulier je hebt de spullen gratis. . Zo moeilijk is dat toch niet? Mensen hoeven toch niet gewaarschuwd te worden? Iedereen kan de oplossing bedenken nl de bedrieger bedriegen

 • Petra Mooij

  Ik had het deze week met messenset .Ook hetzelfde liedje ik hen hem over kom even kijken .Uiteindelijk cassette gezien van dik 1000 euro .Maar ik kon hem overnemen voor 250 want hij moest dat nog afdragen .Ik zei O NEE en ben weg gelopen .

 • Didier Hennequin

  Een paar maanden geleden hetzelfde meegemaakt in Koog aan de Zaan, bij de Stationsstraat. De spullen konden zogenaamd niet mee terug naar zijn baas in Zwitserland vanwege hoge invoerrechten. Had geen belangstelling, maar heb nog wel tips gegeven om de invoerheffingen terug te vragen. Voor de kats viool, kennelijk.

  • Willem van der Heijde

   Hallo Didier,

   Voor mij idem dito afgelopen najaar. Ik werd ook zo benaderd bij de AH in Koog. Echter ben ik bekend met de branche en vroeg hem om het T-1 document om het hier te mogen gebruiken, èn zijn visitekaartje. De pannenset was – jawel – ineens niet meer te koop. Hij moest ineens snel naar de volgende afspraak … Louche gast!

 • Tiny Wik

  Ik heb dit zelfde mee gemaakt
  Kwam uit een buurthuis(loop met rollator) en werd met de zelfde smoes aan gesproken ben er niet ingetrapt
  Laten wij de mensen waarschuwen voor deze praktijken
  Mvg Tiny Wik

 • Dirk Marinus Sr

  Naar verluidt was er in Volendam óók zo’n mannetje en kreeg als bijnaam “pannetje”.
  Toen bleek dat de pannen gejat waren werd het automatisch “steelpannetje”….

  • Lydia Waal

   😅🤣😅 Geweldig!! 😅🤣😅 Steelpannetje 😅🤣😅

  • Elly Schoneveld

   Inderdaad een grote oplichter. Hij rijdt in een dikke donkerblauwe peuqot zelf ook zelf een dikke ….. als hij maar enigszins zijn raampje open doet en begint over pannen of messen direkt 112 en nummerbord snel noteren want hij is nog viezer dan vies en kan heel hard wegrijden.!

 • Marianne Verboom

  Enige tijd geleden; Bij Hornbach Zaandam een messenset aangeboden gekregen, terwijl ik aan het inladen was. Messenset werd vervolgens bij mij in de achterbak erbij gelegd! Messenset eruit gehaald, maar meneer wilde niet aanpakken. Toen maar tegen zijn been aangezet…..
  Vele verwensingen, maar wel zonder set naar huis. Eerste stuk gevolgd door deze persoon, maar met wat “toeristische route” kwijt geraakt.

 • Stefan Kupers

  Al deze oplichting is gebaseerd op hebberigheid van mensen.

  Gratis geld, makkelijk geld, dit zijn termen die bij mij al argwaan doen rijzen. Evenals gratis artikelen. Zelfs de gewone bedrijven doen dit, zij het in iets minder drastische mate en kun je hun wel terugvinden.

  Maar als zelfs de overheid er regelmatig intrapt (bv die goedkope mondkapjes), denk ik niet dat je alleen naar de slachtoffers kunt wijzen.

  Ik zal niet beweren dat dit mij niet kan overkomen, maar de kans is klein omdat ik zowiezo nooit op straat zaken doe. En bovengenoemd geval is nou ook niet bepaald het geval van oplichting.

 • Laurens Lispet

  Ik heb het een tijdje geleden ook meegemaakt op het parkeerterrein van IKEA in Delft. Ook dikke auto, pannenset ook over van de beurs, alleen de BTW moest ik betalen, ff formulier invullen voor de BTW. Gezegd dat ik als ik pannen wil ze in de winkel koop en niet langs de straat.Weg was die. Heb het incident gemeld met het merk auto en kenteken aan de beveiliging van IKEA.

 • Jan Schaap

  En nu verkoopt IKEA deze pannenset?😂

 • Louis Dirksen

  Eentje uit de hele oude doos: Begin jaren tachtig. De grote videocamera’s waren in opkomst. En duur. Minimaal 2000 gulden. Slachtoffer koopt in een Amsterdams cafe een prachtige als nieuw zijnde camera voor 1000 gulden. Thuisgekomen bleek het een ontwerp in hout te zijn van een bekende camerafabrikant. De waarde van dit soort modellen was inderdaad hoog maar of de koper er ook zo over dacht…..

  Overigens is voor mij nog altijd de vraag wie nu de echte oplichters zijn. Begin jaren negentig kocht ik een echte camera van dezelfde fabrikant. Gaf na zeven jaar de geest en de importeur deelde ons doodleuk mee dat apparaten van zes jaar en ouder door hem niet meer werden gerepareerd.

  Dit importkantoor van Japanse electronica belandde daardoor als eerste op de inmiddels vrij lange lijst van uitgesloten leveranciers in huize Dirksen…..

 • Gerda peerenboom

  vandaag helaas hetzelfde verhaal met een messenset erbij. 300 euro zijn er in getuind. pannenset te koop bij bol.com voor weinig. man zat in een zwarte kia. messenset te koop voor nog geen 40 euro. ik vond het al een raar verhaal. maar ik had pannen nodig.

 • Victor Brans

  1 maart 2023
  Ben er ook ingetrapt, was buiten in de tuin aan het werken in Wijchen bij Nijmegen. Er kwam een man aanrijden die de weg vroeg. Heb ik gewezen en toen zei hij dat hij vertegenwoordiger was en hierna met het vliegtuig naar Zwitserland ging en iets leuks voor mij had, want hij vond mij sympathiek .Hij moest iets afgeven en kwam daarna langs. Ik ben 83 jaar en niet meer zo goed bij de tijd. Dus na een uur stopte een zwarte SUV Mercedes en belde hij aan. Niets vermoedend heb ik hem binnengelaten, het was een keurig geklede nette man. Hij vertelde dat hij de zoon was van een fabrikant van pannen en messen. Om kort te gaan, heeft hij ons 3000 euro afhandig gemaakt. Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *