Een fiets om op kamp te gaan

Vroeger, lang geleden toen de Orkaanredactie nog op de basisschool zat, gingen we op kamp. Op de fiets naar Bakkum of Castricum of Egmond. 

Eerst werd de fiets professioneel gekeurd door de hoofdmeester en de gymlerares, en als je lichten het deden, je banden op spanning waren en de boel niet teveel rammelde dan kon het feest beginnen. 

Iedereen had een fiets en kon fietsen. Tegenwoordig is dat niet meer zo vanzelfsprekend. 

Aniek Meewisse van THRIVE (‘performance coaches’) wil daar iets aan doen. Ze was in een vorig leven gymleraar. En zag in de praktijk dat een te grote hoeveelheid kinderen te weinig bewegen, dat er een (financiële) drempel is om naar een sportclub te gaan en: 

‘daarnaast ging ik vorig jaar mee op kamp en zijn er kinderen zonder fiets die gewoon helemaal niet mee konden op kamp, of met een oude versleten geleende fiets waar amper 5 km mee te fietsen is, laat staan die 31 km naar Egmond.’ 

Aniek bedacht gRoeien voor Zaanstad: 

‘Een evenement waarbij we gaan roeien voor Zaanstad. Dit is het eerste jaar en we willen starten met minimaal 5 teams. Zodat we 1 à 2 fietsen kunnen kopen voor IKC het Zaanplein. Dat daar gewoon leenfietsen aanwezig zijn, zodat ieder kind mee kan op kamp en niet zichzelf helemaal kapot hoeft te fietsen zodat hij/zij geen eens kan mee doen met de eerste activiteit omdat hij nog op adem moet komen van het lange fietsen.’

Leenfietsen voor scholen.  Wij vinden het een aardig idee. Mail Aniek als je informatie wil of als je bij wil dragen: aniek@thrive-academy.nl

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Gerrit Voorn

  Hoi Annemiek,
  Ik weet nog van vroeger☺☺

  Het Ons Huis in de Koog had fiets kampen o.a. naar Amerongen.
  De fietsen werden opgestuurt met de trein.
  We sliepen in tentjes en buiten eten bij regen in een groote legertent. Daar na afwassen.
  De wc was een gat in de grond en wassen koudwater bij de kraan.
  Heb meer van deze vakanties mee gemmakt o.a. Havelte Kaatshuevel maar wel bij een andere vereniging. Daar sliepen de jonges op de hooizolder en de meisjes in de stal, ook het eten gebeurde in de andere stal.
  Ook heb ik met mijn vrouw door Nederlan en Belgie gefiets bij vriende op de fiets in NL gezinne op de fiets in Belgie.
  Gewldige ervaring.
  Groet Gerrit Voorn. g.voorn@chello.nl

 • Rob Wolvers

  De fietstrektocht voor tweedeklassers van het Michaëlcollege was vroeger ook zo’n begrip en verhip, zojuist op de website van het Michaël gekeken, die bestaat nog steeds.
  Afwisselend het ene jaar naar Zuid-Limburg en het andere naar de Achterhoek, jarenlang onder bezielende inspiratie van Wil Waardijk – zoals die man het touw trok bij vrijwel alle buitenschoolse activiteiten.

 • Bas Wandelen

  Met de Wil Waardijk kilometers… Dan werd er smorgens gezegd dat we 60 km zouden fietsen.. achteraf bleek het dan zeker anderhalf keer zoveel te zijn.

  • Adriaan van Tulpenbaard

   Na 30 km treed de eerste vermoeidheid op, en dan de volgende 30 km mogen dan dubbel opgeteld worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *