Een ‘nieuwe’ molen in Westzaan

De plannen voor herbouw van molen De Veldmuis in Westzaan bestaan al sinds 2004, dat was een paar jaar nadat de laatste resten waren verdwenen.

Maar nu wordt er dan ook echt gebouwd. Binnen afzienbare tijd heeft Westzaan er weer een molen bij.

Otterdvd legde de bouw vast. Inmiddels kwamen al 11 filmpjes online, in de laatste werd het achtkant van de molen ‘gerecht’ op de plek waar de molen moet komen.

De Veldmuis werd als snuifmolen gebouwd, in 1689 werd de windbrief afgegeven. Later werd de molen ingericht als lattenzager. De molen werd in 1916 tot stellinghoogte gesloopt. De opstal van de zagerij is rond het jaar 2000 door bouwvalligheid verdwenen. De restanten werd gekocht door bouwbedrijf Somass die ook voor de nieuwbouw verantwoordelijk is.

In 2017 schreef Ron Couwenhoven op De Orkaan een korte geschiedenis van de molen. In 1738 verplaatste Aris Engel De Veldmuis naar de Veerzaagsloot bij het Zuideinde in Westzaan. Wellicht dankte hij daaraan zijn bijnaam De Kikker (of Kikkert) aldus Couwenhoven. De plek waar de J.J. Allanstraat overgaat in het Zuideinde heet nog steeds de Kikkerse Kluft en is vernoemd naar deze molen.

Volgens molenaar Piet Kee was de molen naar Amerika verkocht en tijdens de overtocht naar de bodem van de oceaan verdwenen, toen het schip dat De Veldmuis vervoerde werd getorpedeerd.

Meer over De Veldmuis bij de Zaanse Molendatabase.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *