Een nieuwe Westzijderol

De ‘originele’ Westzijderol dateert uit de tweede heft van de 18e eeuw en laat op een strook papier van 8,5 meter lang en 12 cm hoog alle panden aan de Zaanzijde van de Westzijde zien.

De Vereniging Historisch Zaandam laat een nieuwe ‘moderne’ Westzijderol maken.

Aan de nieuwe rol werken verschillende mensen mee. Bovenstaande tekening is van Eelco Aartsen die het eerste pand: Westzijde 2, het ING-kantoor, vastlegde.

Paul Vreeken, voorzitter van Historisch Zaandam, meldt dat er al 45 tekeningen van 24 verschillende tekenaars af zijn:

Maar we hebben ook nog een hele weg te gaan, in principe zijn er bijna 200 huisnummers, dus zijn we op een kwart. Aangezien we allemaal verschillende soorten bijdragen krijgen, wordt het natuurlijk nooit een rol zoals de oorspronkelijke.

Wat wel goed werkt is de vergelijking die we kunnen maken met de oorspronkelijke rol. Dat zagen we bij de uitrol in de Doopsgezinde kerk. Door de nieuwe tekeningen ernaast te leggen krijgt de oude rol meer perspectief. Dat blijven we doen: jaarlijks bij de uitrol ook de tekeningen van de huidige situatie er naast leggen. Tijdens de monumentendag zag je dat er net zo veel gesprekken gingen over de nieuwe tekeningen gingen (daar hebben mensen concrete herinneringen aan) als over de oude rol.”

Elk half jaar worden er vier tekeningen in het blad van Historisch Zaandam gepubliceerd. Voor de komende acht uitgaven is het blad al voorzien. Vreeken:

We zijn er in 2019 mee begonnen en we zijn er nog wel een paar jaar mee bezig. De animo is zo groot dat we nu denken over een jaar of 20 klaar te zijn met publiceren van alle panden in ons blad (4 per keer, 2 uitgaven per jaar). Maar ik verwacht dat we wel eerder alle panden hebben kunnen tekenen.

De voorzitter heeft ook een uitdaging: “wie waagt zich er aan de Verkadefabriek op één tekening te krijgen?”

Op de site van Historisch Zaandam, staat dat de nrs. 18 – 22 – 48 – 50/52 – 76 – 78 – 84 – 96 – 114 – 134 – 136 – 138 – 148 – 154 – 154A – 164 – 240 – 254 – 264 – 266 – 268 – 358 ook al af zijn of in voorbereiding. ‘Hofleverencier’ Bram Vergouw leverde daarnaast 326-328-346-348 en 352. En nr. 2 is er dus ook al.

De originele rol stamt uit de tweede helft van de 18e eeuw en is één van de topstukken van het gemeentearchief Zaanstad. Normaal ligt de rol in het archief. De Orkaan filmde eerder het uitrollen en oprollen.

Het voorbeeld (Eelco Aartsen)
Het resultaat (Eelco Aartsen)
Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *