Een podium voor Zaanse bandjes?

‘Zaanstad Bruist’ heet de cultuurvisie van Zaanstad. Maar voor lokale bandjes en artiesten bruist het niet echt in de gemeente. Er zijn weinig plekken om te spelen en door corona is het beperkte aanbod nog verder in de versukkeling geraakt.

In de Orkaan-agenda konden we een paar jaar geleden elk weekend wel een paar optredens melden, dat is nu een stuk minder.

Om daar verandering in te brengen organiseert de gemeente Zaanstad op 28 oktober een bijeenkomst in Het Hem “over de Zaanse muziekscene en het podium dat daar bij hoort.”

“We gaan het hebben over wat er nodig is in Zaanstad en hoe dat het beste bereikt kan worden. Het thema is ‘durf te dromen’ maar dat betekent niet dat ieder idee uitvoerbaar is. Het doel is dat een wens wordt geformuleerd over wat belangrijk is voor een goed muziekklimaat.”

(Of er ook een bandje optreedt weten we niet.)

Er zijn nog wel plekken waar gespeeld wordt, in DeFlux, Zaantheater, Groote Weiver, Groos, Bullekerk, Vermaning (Jazz Inverdan), Wormerveerse Vermaning, Fluxus (Roots), Het Pand, Melterij (folk), O’Malleys… maar dat zijn lang niet altijd lokale artiesten.

ZaanFolk was in 2019 voor het laatst, het podium in Zaanstad Noord (Durghorst-terrein) laat op zich wachten, Jazz in de Winkel mislukte na één keer, DeFlux zit in een uithoek, een plan voor nieuwe speelplekken dat in 2020 van start zou gaan is nooit van de grond gekomen.

Twee jaar geleden was er ook al een ‘symposium’ over de bandjescultuur. Sindsdien is het niet veel beter gegaan.

Foto: openlucht-‘corona’-podium in de zomer van 2021.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • A. de Jong

  Een mooi initiatief van de gemeente en ik wil graag onderstaande onder de aandacht brengen.

  Tegenwoordig is Ed Pijnappel in de Zaanstreek behoorlijk actief met het boeken van (heel vaak) lokale bands. Een initiatief dat zeker genoemd mag worden als je het mij vraagt.

  A.s. zaterdag 16 oktober om 20.00 uur speelt in Captain O’ Malley (voormalige Kapiteinshut) Blue Venus. Gratis toegang
  Ed heeft ook een Facebookkanaal: 075band: https://www.facebook.com/groups/075band/permalink/1830718780471085/

  Nog iets ter overdenking.
  Eigenaren van zalen of locaties willen heel graag livemuziek in hun etablissement. Maar als dan een redelijke vergoeding ter sprake komt, stokt vaak het gesprek en kijkt de uitbater schaapachtig naar het plafond.
  Het liefst betalen ze niets, of stellen een paar consumptiebonnen ter beschikking.
  Dat helpt niet om een goed muziekklimaat te creëren.

 • Fred Blijestein

  In het park van Krommenie staat sinds jaar en dag een grote muziektent (te verkommeren). Slechts 1x pj wordt het gebruikt voor een concert van Onderling Genoegen (omdat het vanwege subsidieregelingen moet??). Waarom wordt er verder toch nooit wat met dit gebouw gedaan of zijn er toch te weinig bandjes?

 • Eelco Aartsen

  Reniet Vrieze (Pilgrims) had destijds een plan om, voor een schijntje van de kosten van het Cultuurcluster, een centrum op te zetten voor jonjge zaanse bandjes. Misschien kan dat weer uit de kast getrokken worden en serieus bekeken worden?

 • Saskia van Vlaanderen

  En als je dan met een buiten initiatief komt dan mag het niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *