Een unieke passie voor Passie: Maas of Bach?

Neeee! Wij wisten het niet! Elk jaar rond deze tijd laven wij ons aan een passie van Johan Sebastian Bach. We kiezen tussen de Johannespassion en de Matthäus, want meer smaken zijn  waren er niet.

Een goede uitvoering maakt het lijden vloeibaar en injecteert het rechtstreeks in de aderen als medicijn: min plus min is immers plus, dus gelouterd verlaten we de kerk.

Nu hoorden we ineens dat Bach vijf passies naliet! Vijf! Bach stierf in 1750, en omdat zijn nazaten niet erg zorgvuldig waren, zijn er drie van zijn werken verloren gegaan.

Van een van die passies werd een tekstboekje gevonden. 288 jaar geleden, in 1731 werd de Markus-passion opgevoerd. Op basis van die tekst hebben veel Bach-kenners door de eeuwen heen zich gewaagd aan een reconstructie van de bijbehorende noten. Met het vinden van de tekst, was de muziek nog altijd weg.

De dirigent van de COVZ, Gerrit Maas, besloot zijn kennis van-, en passie voor Bach, te gebruiken om een reconstructie te maken. Hij stoelt daarbij op werk van andere Bach-gekken die hem voorgingen, maakte keuzes en voegde toe.

Niemand kan Bach vervangen, en of het resultaat van Maas de meester raakt, weten we pas als we gaan luisteren aankomende zaterdag. Ga ook en oordeel zelf.

Gaat heen

Tijd: 20.00 uur
Plaats: de Westzijderkerk (de “Bullekerk”) in Zaandam
Kaarten: €27,50, jongeren t/m 16, CJP en ISIC €15,00 (bij Bruna, Fluxus, in Krommenie bij CD-DVD Shop Erwin Vermast (Zuiderhoofdstraat 2), via e-mail: info@covz.nl of voor aanvang: Westzijderkerk (Westzijde 75, Zaandam)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *