De bewoners van een huis aan de Wandelweg in Wormerveer, troffen vanmorgen een ongelukkige gast aan in hun tuin. Een woerd had zichzelf in de nesten gebracht.

Het beest had zijn snavel door een plastic ring gestoken, het achter zijn kop gewurmd en daar was het muurvast komen te zitten. Het had geen effect op zijn snelheid: hij liet zich niet vangen.

De bewoners, die pas gisteren in het huis zijn komen wonen, probeerden het met een betonkuip, maar dat lukte niet. De dierenambulance moest de boel redden.

Kees van de ambulance bekeek de eend, die zich inmiddels op de uitbouw van de buren had verschanst, en handelde razendsnel en vrij heldhaftig. Hij klom met zijn vangnet op de schutting, joeg hem terug de tuin in en sloot het net om het eigenwijze slachtoffer.

Er werd eerst gedacht aan opzet: een tie-wrap, maar – misschien wel net zo kwalijk – de ring bleek afkomstig van een grote plastic frisdrankfles, die door menselijke sloddervossen op straat terecht is gekomen.

De eend is – onder protest afgeleverd – bij de Wildopvang in Krommenie, waar hij voor de zekerheid wordt nagekeken. Op het eerste gezicht zag het er goed uit, maar hij zal misschien wat trek hebben.

Deze foto is gemaakt door ambulancemedewerker Kees