Eénrichtingsverkeer Gedempte Gracht

De Gedempte Gracht in Zaandam is inmiddels éénrichtingsverkeer voor voetgangers geworden: “i.v.m. corona volg deze route.”

Gister zijn de borden geplaatst. Vanaf C&A richting Westzijde aan de zuidkant van de gracht, de andere kant om terug te lopen.

De grote drukte van het afgelopen weekend is de reden voor deze ingreep om verspreiding van het corona-virus tegen te gaan. De maatregel is per onmiddellijk ingegaan.

Op de bruggen is ook eenrichtingsverkeer.

Foto’s: Alexandra Blaes

corona gedempte gracht orkaan 6 mei 2

 

Deel dit artikel:

17 reacties

 • Marcel van Kampenhout

  Toch vraag ik me af, of deze regel kan worden gehandhaafd. Want aan de andere kant staan de rode, ronde verkeersborden met een horizontale streep. Die betekenen: Verboden in te rijden en slaan dus in een voetgangerszone volgens mij nergens op, want rijdend verkeer komt daar toch al niet – afgezien van asociale (brom)fietsers – en voetgangers zijn geen rijdend verkeer.
  Ik ben benieuwd, hoe een BOA éénrichtingslopen kan afdwingen.

 • Kees Rotteveel

  Eenrichtingsverkeer is niet formeel af te dwingen. Het is een beroep op gezond verstand; een enkel steekproefje gisteren leerde dat 80% van de mensen het verzoek opvolgt.
  Overigens zijn de bruggen geen eenrichtingsverkeer, maar met een hek in tweeën gedeeld.

 • Marcel van Kampenhout

  Mislukt? Na drie uur al toegegeven! Ik liep tegen elven over de Gracht, in de aangegeven richting trouwens, en mijn schatting is dat 2/3 van de mensen dat ook doen. Ik hoorde een vrouw van een jaar of vijftig roepen, die vanaf de markt linksaf sloeg: “Ja, maar ik moet naar de Hema en ik ga niet helemaal omlopen!”
  Bijzonder is ook mijn observatie, dat heel veel oudere mensen tegen de richting in liepen. Als er nou iemand is, voor wie we het allemaal doen, ….
  Ten slotte, ik heb geen enkele BOA op straat gezien. Ja, als je die er als gemeente niet eens voor over hebt, om het begin van de regeling bij de mensen binnen te laten komen, had je je beter ook het geld en werk voor die tevergeefse borden kunnen besparen.
  Ik weet weer, waarom Zaanstad zo’n dure gemeente is qua belastingen.

  PS Kees, de bruggen hebben wel degelijk eenrichtingsverkeer. Alleen het straatje halverwege heeft hekken overlangs staan.

  • Marcel van Kampenhout

   Sorry, niet na drie uur, maar na een dag. Blijft snel.

  • Jaap Meeuwsen

   Tja Marcel, dat heel veel ouderen, ik voel mij ook aangsproken als ” oudere ” , tegen de richting lopen komt misschien wel doordat wij in ons leven al vele virusuitbraken gehad hebben waarvan we alleen niets hoorden en die ook weer na een maand of wat overgingen ?
   En ik waag te betwijfelen of het overgrote deel van de bevolking het wel allemaal zo voor de ouderen doen.
   Waarschijnlijk wel voor de echte risicogroep 80 en 90 jarigen die al ziek zijn maar die zal je niet veel gezien hebben, maar de rest is angst om het zelf te krijgen maar dan is het veiliger om maar binnen te blijven.

   Net nog even op de gracht gekeken, niet echt rustig en ook niet allemaal in één richting maar verder zonder problemen netjes op afstand.
   En dat is voldoende hoor.

 • Judith

  Ik kom regelmatig op de gedempte gracht en vanuit de verte gezien, bijv. vanaf het staionsplein of bij Taft dan lijkt het inderdaad heel druk. Als echter inzoomt en er tussenin loopt, merk je dat de meeste mensen wel degelijk afstand bewaren!! Gewoon gaan en je gezonde verstand gebruiken!

 • Wendy Kind

  Zaankanters, als we nou gewoon allemaal een beetje ons verstand gebruiken en voor elkaar zorgen, op onszelf letten en de boel enigszins in de gaten houden, dan zijn we al een heel eind.
  Geen verwijten, niet zeggen dat ouderen het niet interesseert omdat het maar een virusje is dat ze al vaker hebben meegemaakt, geen korte lontjes, geen wijzende vingers richting handhaving als excuus om zelf maar niets te hoeven doen.
  Maar elkaar beetje helpen en begrip hebben. En afstand houden. We moeten het toch echt zelf doen. Dank u!

  • Marcel van Kampenhout

   Beste mevrouw Kind,

   Ik voel me onterecht door u aangesproken: “geen wijzende vingers richting handhaving als excuus om zelf niets te hoeven doen.” Je kunt nu eenmaal geen bijzondere reguleringen invoeren, zonder dat je die de mensen uitlegt en zonder dat je erbij staat om het nieuwe gedrag zo begrepen te krijgen. Ik begrijp niet, dat u uit mijn tekst opmaakt, dat ik een excuus zou zoeken om zelf niets te hoeven doen. Het enkele feit dat ik me zelf wel aan de voorgestelde looprichting houd en de insteek van de gemeente, bovendien met ongeldige verkeersborden, hier ter discussie stel, ontkracht uw argument volledig. Natuurlijk mag u iedereen bekritiseren, maar wel graag gebaseerd op feiten.

   Marcel van Kampenhout

   • Wendy Kind

    Meneer Van Kampenhout, u hoeft zich helemaal niet aangesproken te voelen. Mijn goedbedoelde oproep was algemeen, en bedoeld voor het gezond verstand van iedereen in deze merkwaardige tijd. Meer niet. Fijn dat u zich aan de looprichting houdt. Ik doe dat ook. En nog liever blijf ik voorlopig thuis. We moeten het samen doen.

  • Jaap Meeuwsen

   Nou Wendy,dat ouderen het niet interesseert is onzin, heb ik ook niet gezegd maar het kan nooit kwaad je ook te verdiepen in inzichten van andere we tenschappers over hoe deze epidemie zich mogelijk ook zou kunnen ontwikkelen.
   Helemaal vertrouwen op deze overheid houdt ook niet over, Rutte gister 1 juni horeca kan open, vandaag Rutte openen horeca nog helemaal niet zeker. Blijf maar aanrommelen.
   Maar je hebt gelijk dat we gewoon ons gezond verstand moeten gebruiken en dat kunnen we best hoor, ook zonder al te veel betutteling.

 • Rob Dekker (westzaan)

  Deze regel is ook erg moelijk te begrijpen voor de gemiddelde inwoner van Zaanstad. Wij scoren hier gemiddeld met een behoorlijk lager IQ dan landelijk. Dus dit soort borden in blijkbaar niet te bevatte wat er bedoeld wordt. Verder wel gezellig in ons Anton Pieck centrum.

  • Jaap Meeuwsen

   Ach Rob, vind dat wel wat kort door de bocht hoor.
   Een lagere IQ betekent niet gelijk dat je dom of achterlijk bent.
   En bovendien, mensen met een hoog IQ blinken over het algemeen niet uit in sociale vaardigheden en dat is nu net nodig op het moment.
   Trouwens, Zaanstad doet het qua besmettingen helemaal zo slecht nog niet.
   Zoeken op feiten en bewijzen waar deze anderhalvemeter theorie op gebaseerd is zijn niet te vinden, is gewoon ingesteld door wat deskundigen.

   @ Gre Luttik.
   Gelijk heb je.

   Wordt hoog tijd dat Nederland weer met beide klompjes op de grond komt te staan.

 • Jan Schoen

  Dat het gemiddelde IQ in de Zaanstreek lager is dan in de rest van Nederland, signaleerde De Orkaan al in 1986.
  Sindsdien is het er kennelijk niet op vooruit gegaan. Jammer.

 • Gre Luttik

  Als een oudere de halve Gracht moet omlopen om bij de gewenste winkel te komen en daar van baalt zou een jongere misschien eens kunnen denken dat die voetjes al misschien 75 jaar meegaan. En vaak pijn doen bij elke stap. Dat is het medegevoel dat we kunnen opbrengen. Het laveren tussen al die, veel snellere en jongere bewoners is voor de ouderen ook wat heftiger. Je concentreren op ontwijken van anderen heeft zelfs tot resultaat dat de oudere het boodschappenlijstje niet eens afwerkt en doodmoe terugkeert naar huis. Opmerking:” Dan maar geen pantykousjes”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *