Eerste Kleine Wildernis van Nederland in Darwinpark

In het Zaandamse Darwinpark komt de eerste Kleine Wildernis van Nederland. In november wordt dit bos aangeplant volgens de methode van de Indiase bos-guru Shubhendu Sharma.

Na twee  jaar moet het bos zelfvoorzienend worden, en na tien jaar lijkt het al op een 100 jaar oud oerbos. Deze bossen zijn honderd keer biodiverser dan traditioneel aangeplante bossen. Een klein bos heb je al voor de prijs van een iPhone volgens de organisatoren.

Het ‘geheim’ van Shubhendu Sharma is de diversiteit van het bos. Het bos moet uit verschillende lagen bestaan waardoor het ondoordringbaar dicht wordt, de waterhuishouding hoeft niet geregeld te worden en er komen veel meer soorten dieren in het bos. In een TED-lezing op YouTube legt Shubhendu Sharma het zelf uit:

Op woensdag 4 november komt Shubhendu Sharma naar Zaandam, Hij spreek op uitnodiging van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) tijdens een symposium in het Stadhuis in Zaandam (13:30 tot 16:30).

Bij de totstandkoming van het Darwin-bos werkt IVN samen met de gemeente Zaanstad, het Zaans Natuur & Milieu Centrum en bomenexperts van de KNNV.

wildernis

Voor het symposium zijn 115 plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via deze link. De toegang is gratis.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Ik vind het een prachtig initiatief, maar nu lees in een reactie op facebook dat er groot een hek omheen komt. Blijft het wel toegankelijk of gaat het ten koste van openbaar groen? Dat lijkt me wel iets om het op het symposium over te hebben!

 • Hi Peter,

  Dank voor je reactie. Het blijft openbaar toegankelijk, het hekwerk krijgt ook twee deuren en er loopt een wandelpad doorheen. IVN vindt het belangrijk dat mensen de natuur van dichtbij kunnen beleven.

  Groet,

  Daan Bleichrodt
  Projectleider Kleine Wildernis

 • Anouk

  Na wat zoeken heb ik dit artikel gevonden. In zijn TED talk heeft Shubhendu Sharma het over een data-base met planten. Bestaat die al? Zo niet welke planten zijn gebruikt? Ik wil dit graag een beetje nabootsen in mijn eigen tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *