De eerste bewoners van de 64 flexwoningen die aan de Noorderveenweg in Assendelft voor Oekraïnse vluchtelingen zijn geplaatst, zullen daar halverwege juni intrekken.

De verwachting was aanvankelijk dat de eerste bewoners daar eind maart/begin april al zouden wonen maar de woningen konden nog niet aangesloten worden op water en elektra.

In de woningen in Assendelft komen met name gezinnen. Maximaal moeten 192 Oekraïense vluchtelingen in de containerwoningen komen. Het gaat om 32 tweepersoons en 32 vierpersoons flexwoningen. In eerste instantie zijn er 167 mensen ‘geplaatst’; 92 van hen zijn afkomstig uit de gemeentelijke opvang, 75 uit de particuliere opvang in Zaanstad. De rest komt uit Wormerland en Purmerend.

Naar de rechtbank

Omwonenden hebben ondertussen een gerechtelijk procedure aangespannen tegen Zaanstad. Volgens hen is de ruimtelijke procedure niet correct verlopen, zo zou de gemeente sjoemelen met de termijnen en is de bouw in strijd met het Luchthavenindelingbesluit. Ook zou er in werkelijkheid veel meer stikstofuitstoot zijn: “Het project veroorzaakt significante negatieve effecten op het nabijgelegen Natura 2000 gebied.”

Lees hier ons dossier.