Efficiënte magazijnorganisatie voor succesvol zakendoen

Advertorial/Ingezonden mededeling door Brandmatchers– De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijdrage.

Als je je voorraad goed wilt beheren, moet je je magazijn goed inrichten. Als je je magazijn op de juiste manier inricht, kan dit het succes van je bedrijf bevorderen. Met een rommelig magazijn is het moeilijk om de voorraad te volgen. Als gevolg hiervan kan de productiviteit en efficiency afnemen. Daarom is het noodzakelijk om je magazijn op een georganiseerde manier in te richten. Deze strategie kan alle processen van je bedrijf stroomlijnen, van bestellen, opslaan tot verzending. Je moet investeren in een palletstelling om de producten makkelijk op te bergen. Door gebruik te maken van een magazijnstelling systeem bespaar je meer ruimte in je magazijn. Hierdoor kun je meer spullen opbergen. Hoe richt je een efficiënt magazijn in? Hier zijn verschillende tips die je kunt volgen.

Een plattegrond maken

De eerste stap bij het organiseren van het magazijn is door gebruik te maken van een plattegrond. Met een plattegrond kun je een grootvakstelling en andere opslagsystemen succesvol inrichten. Je kunt de lay-out van het magazijn op een stuk papier tekenen. Op deze manier kun je het opslagsysteem visualiseren. De lay-out moet eenvoudig zijn, zodat je medewerkers de producten gemakkelijk kunnen lokaliseren. Vervolgens kan het ontwerp en de indeling van het magazijn worden bepaald door het aantal producten dat je gaat opslaan. Je moet de producten mogelijk in een aantal categorieën indelen, vooral als je veel diverse producten hebt uit verschillende categorieën. Op die manier zal het inventarisatieproces gemakkelijker verlopen.

Opslagoplossingen kiezen

Nadat je het magazijn in kaart hebt gebracht, is het tijd om te beslissen welk type opslag je gaat gebruiken. Je moet je focussen op de kwaliteit en capaciteit van de opslagmogelijkheden. Een palletstelling is een goede keuze omdat ze duurzaam en veelzijdig zijn. Op deze manier kun je de verticale ruimte benutten, zodat je meer pallets kunt opslaan. Bovendien kun je andere soorten opslagsystemen gebruiken, zoals een doorstroom rek, draagarmstelling of doorrolstelling. Het is moeilijk om de beste stelling te kiezen. Dat komt omdat elke branche een ander type rack nodig heeft. Je moet het meest ideale rek kiezen op basis van de aard van je bedrijf, de grootte en het volume van de producten. Na het selecteren van de stellingen, moet je deze goed ordenen om de veiligheid en productiviteit in je magazijn te bevorderen. Zo loopt niet alleen je voorraadsysteem soepeler, maar is ook de veiligheid van je producten en medewerkers gegarandeerd.

Deel dit artikel: