Eilandbewoners maken bezwaar tegen beeld De Eilander

Het Kunsteiland is een begrip in de Zaanstreek. Maar er zijn grenzen. Een beeld op de kop van het Eiland ziet een deel van de bewoners niet zitten. Zij hebben bezwaar gemaakt tegen het plan voor De Eilander op het Kimito.

Er is een vergunning voor het kunstwerk van kunstenaar Rob Sweere: De Eilander. Op 13 oktober is er een hoorzitting waarbij bewoners hun bezwaren gaan toelichten.

Op Facebook komt de naam De Eilander niet echt binnen, suggestie was het ding De Maanlander te gaan noemen.

Het-Eiland-5-web

De organisatie van Kunsteiland wilde na elke twee jaar Kunsteiland een permanent kunstwerk op het Zaaneiland. Het nieuwe werk mocht geen hangplek kunnen worden.

Het-Eiland-1-web

Die angst is niet geheel ongegrond, nu al zijn de trappen bij de ingang van de crèche De Houtduif aan de Badhuisweg ’s avonds een geliefde “ontmoetingsplek”. Ook onder de voet- en fietsbrug wordt “gehangen”.

Enkele bewoners hebben bezwaar tegen de vergunning aangetekend. Ook zijn er handtekeningen verzameld van bewoners die tegen het kunstwerk aan gaan kijken.

beeld eiland 2

De gemeente heeft al geld uitgetrokken voor het kunstwerk, dat zou om een bedrag van € 50.000 gaan. Op de website van Rob Sweere zijn alle tekeningen te zien.

beeld eilander

Deel dit artikel:

6 reacties op Eilandbewoners maken bezwaar tegen beeld De Eilander

 1. truus schreef:

  Bericht graag verwijderen, zie mail

 2. Wilt u dit bericht verwijderen a.u.b. het bevat informatie uit een BESLOTEN bewoners- FaceBookgroep. Dat is niet de bedoeling.

 3. Huibert Latenstein schreef:

  Kan mij goed voorstellen dat de bewoners zo’n wanstaltig beeld niet voor de deur willen hebben. Wanneer ik lees dat dit wangedrocht zo’n € 50.000,00 moet kosten denk ik waar is men in deze tijd mee bezig?? Ik denk dan nog terug aan de zgn.
  Koogse vleugels, zoveel jaar gleden onder het viaduct in Koog aan de Zaan. Niemand was er blij mee maar het is nog heel moeilijk geweest het weg te krijgen.

 4. De Orkaan schreef:

  De informatie over het beeld en de betrokkenheid van de gemeente is openbaar. Dus dat laten we staan. De citaten uit de FB waren geanonimiseerd, en evenwicht tussen voor en tegen, maar als mensen daar problemen mee hebben halen we dat weg.

 5. Truus schreef:

  Bedankt voor de aanpassingen

 6. Zet het kunstwerk maar op de rotonde op bij Westerkoog.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.