Elf maanden corona, de Zaanse cijfers

Het eerste Zaanse coronageval werd op 7 maart 2020 gemeld; ruim twee weken later, op 23 maart, was het eerste Zaanse sterftegeval aan corona een feit.

Na bijna elf maanden corona, intelligente en complete lockdown, scholensluiting, anderhalvemeter-samenleving, de sluiting van theaters en bioscopen, thuiswerken, mondkapjesplicht, winkelsluiting en avondklok (en de eerste vaccinaties) maken de tussenstand op: ruim 11.000 besmettingen (6 procent van de Zaankanters), 287 ziekenhuisopnames en 166 sterfgevallen.

Besmettingen

De daadwerkelijke aantallen liggen hoger, zeker voor de besmettingen tijdens de eerste golf toen er doordat er nauwelijks getest werd, er weinig besmettingen gemeld werden. Aan het verloop van de besmettingen is te zien dat de tweede golf in feite uit twee delen bestaat, met toppen in oktober en december. In januari gaat het aantal weer omlaag.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames vertoont in de eerste en tweede golf een ander patroon: kort en hevig tijdens de eerste en langer maar met minder opnames vanaf september. Opnieuw lagere aantallen in januari.

Sterfgevallen

Tijdens de tweede golf overleden al bijna twee keer zoveel streekgenoten (110) als tijdens de eerste (56). In januari daalde het aantal in vergelijking met december.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Martina van Campen

  Dit zijn absolute getallen die niet met elkaar te vergelijken zijn omdat niet duidelijk is hoeveel mensen in totaal getest zijn. Covid 19 was er al voor maart 2020 maar er werd pas vanaf maart op bescheiden schaal getest. De grotere aantallen zijn uit de periode dat er veel meer getest werd. Relatief is het slechts een korte tijd hoog geweest, tot 18%. Nu is het weer onder de 9%. Wanneer ook niet zieken getest worden vertroebeld het cijfer helemaal. Dat zijn voor een deel geen besmettelijke mensen, maar bijvoorbeeld mensen die al immuun zijn of die slechts kort zijn blootgesteld aan het virus,of mensen met een goed afweersysteem die niet ziek worden. Ook het aantal doden valt te betwisten, omdat deze mensen in veel gevallen aan iets anders zijn overleden. Zelfs het meest betrouwbare cijfer, de ziekenhuisopname, is vervuild in periodes waarin elke opgenomen patiënt wordt getest ook wanneer die voor bijvoorbeeld een operatie wordt opgenomen. Dat is een goed idee, omdat je geen besmette mensen naast niet besmette mensen moet verplegen, maar het zegt wederom niets over het feit of deze mensen werkelijk ziek waren met COVID-19.
  Zulke cijfers dienen maar een doel: een pandemie creëren waar die discutabel is. Ja, er zijn zieken met Coronavirus, die zijn er elk jaar. Ja Covid is een nare ziekte die vooral dodelijk is voor mensen met andere ziektes, bij oude en fragiele mensen en bij oudere dikke mannen met name of mensen die door hun huidskleur of leefstijl weinig vit D aanmaken en niet bijslikken in de winter. En ja veel patiënten blijven lang niet fit door een postviraal syndroom. Ook dat bestond al voor het nieuwe coronavirus werd ontdekt.
  Voor de rest kweekt het uitroepen van de pandemie volgens nieuwe definities en het doortastend met een te hoge CT van de pcr test een hele nare angst. Het akelige is dat je de verkeerde mensen bang maakt, die toch al voorzichtig zijn en een groot moreel besef hebben. Mensen die overal lak aan hebben verander je niet. Die vieren nog steeds massaal feestjes met tientallen bij elkaar in afgesloten ruimten. Ze weten zich alleen goed te verstoppen.
  Laten we voorzichtig zijn, de overheid heeft immers lang op de zorg bezuinigd, en dat creëert al jaren tekorten in ziekenhuizen en op de ic met name in het griepseizoen, maar laten we het niet overdrijven. Dit geeft meer problemen en kost meer levens en meer geld en vooral meer leed dan het bespaart en voorkomt.

  • De Orkaan

   Dat “het aantal doden valt te betwisten, omdat deze mensen in veel gevallen aan iets anders zijn overleden” en dat het aantal ziekenhuisopnames “vervuild” is, is iets waar de nabestaanden van de 191 Zaanse corona-doden en de 307 mensen die met corona in het ziekenhuis zijn opgenomen, van op zullen horen. In uw beleving is dus of geen corona of altijd al corona geweest (maar dat noemden we toen kennelijk griep of zo).

   Zijn die 191 en 307 ‘veel’ of is dat een aanvaardbaar risico omdat het toch maar oude en dikke mensen zijn?

   In onze beleving zou het overigens fors hoger geweest zijn als er geen maatregelen waren getroffen.

 • Bert Versteeg

  Bijna iedereen is inmiddels Corona moe en verlangt weer naar min of meer een normaal leven.
  Helaas zeggen de cijfers dat versoepelingen bijna niet mogelijk zijn.
  Het is aan de deskundigen te bepalen wat wel en niet kan maar als het over 3 weken weer zomertijd is en we hopelijk weer mooi weer krijgen zal het toch wel moeilijk zijn de huidige maatregelen te handhaven.
  Aan de andere kant heeft men geleerd dat de mens een kuddedier is.
  Men luistert niet zoals afgelopen maanden bewezen is.
  Mensen gingen massaal inkopen doen in november en december, toen er ijs werden de ijzers ondergebonden en tijdens de mooie dagen na de vorst ging men massaal naar parken, recreatiegebieden of het strand.
  Versoepelingen kunnen wel als iedereen zijn verantwoording neemt en dat gebeurd helaas veel te weinig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *