Elf maanden corona, de Zaanse cijfers

Het eerste Zaanse coronageval werd op 7 maart 2020 gemeld; ruim twee weken later, op 23 maart, was het eerste Zaanse sterftegeval aan corona een feit.

Na bijna elf maanden corona, intelligente en complete lockdown, scholensluiting, anderhalvemeter-samenleving, de sluiting van theaters en bioscopen, thuiswerken, mondkapjesplicht, winkelsluiting en avondklok (en de eerste vaccinaties) maken de tussenstand op: ruim 11.000 besmettingen (6 procent van de Zaankanters), 287 ziekenhuisopnames en 166 sterfgevallen.

Besmettingen

De daadwerkelijke aantallen liggen hoger, zeker voor de besmettingen tijdens de eerste golf toen er doordat er nauwelijks getest werd, er weinig besmettingen gemeld werden. Aan het verloop van de besmettingen is te zien dat de tweede golf in feite uit twee delen bestaat, met toppen in oktober en december. In januari gaat het aantal weer omlaag.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames vertoont in de eerste en tweede golf een ander patroon: kort en hevig tijdens de eerste en langer maar met minder opnames vanaf september. Opnieuw lagere aantallen in januari.

Sterfgevallen

Tijdens de tweede golf overleden al bijna twee keer zoveel streekgenoten (110) als tijdens de eerste (56). In januari daalde het aantal in vergelijking met december.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *