Een boerderij in Assendelft waar joden zaten ondergedoken. Een geplunderde fietsenwinkel aan de Hogendijk in Zaandam. Een onderduikzolder in Koog aan de Zaan.

Drie van de elf huizen die op zaterdag 28 april 2018 in Zaanstad zijn opengesteld en waar de persoonlijke verhalen van de Tweede Wereldoorlog worden verteld. Historici, journalisten, nazaten, huidige bewoners en ex-onderduikers vertellen de verhalen van de huizen en hun voormalige bewoners.

Het zijn kleinschalige bijeenkomsten waarin het joodse leven van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog en het verzet centraal staan. Het programma wordt georganiseerd door het 4en5meicomité Zaanstad in samenwerking met de werkgroep OJHZ en het Joods Cultureel Kwartier Amsterdam.

Het project Open Joodse Huizen ontstond in 2012 in Amsterdam en vindt nu plaats in 19 steden in Nederland met ruim 160 herdenkingen.

Op de foto: Bernard en Selma Eisendraht en hun vier kinderen Iris, Maja, Lidy en Rolf (Botenmakersstraat 108). Bernard Eisendraht was zeer geliefde huisarts in Zaandam. Hij overleed in 1942 in Amsterdam, de anderen werden in diverse kampen vermoord.

Monumenten Spreken maakte meerdere minidocumentaires (nrs. 7, 14, 18, 19, 23, 24, 25, 27) waarin het lot van de Zaanse Joden zichtbaar werd gemaakt. Hieronder vind je het verhaal achter de namen in het gedenkboek dat in de hal van het stadhuis ligt:

De elf huizen zijn in Assendelft, Zaandam, Koog aan de Zaan, Wormerveer, Krommenie en Westzaan.