Elke Zaanse kerk een paspoort

Zondag. Daar hoort kerknieuws bij. En kerknieuws is er. Zaanstad presenteerde deze week de Zaanse Kerkenvisie.

In de Zaanstreek zijn niet minder dan 84 kerkgebouwen, waaronder: 24 rijksmonumenten, 7 gemeentelijke monumenten en 1 provinciaal monument. Van deze kerkgebouwen staan er 75 in Zaanstad, 60 daarvan zijn nog in gebruik.

Achtergrond van de ‘visie’ is de verwachting dat 30 tot 80 procent van de Nederlandse kerken haar functie als gebedshuis zal verliezen.

“Wat we zeker weten is dat het aantal actieve kerkgangers sterk terugloopt en dat de groep die nog wel regelmatig naar de kerk gaat in hoog tempo vergrijst.”

Dat hoeft niet altijd te betekenen dat er gesloopt wordt (alhoewel diverse Zaanse kerken zijn gesneuveld). Ook kan een kerk een andere functie krijgen, bijvoorbeeld cultureel centrum (Bullekerk) of verbouwd worden (wonen, hotel).

In de visie wordt voorgesteld om voor elke kerk een ‘paspoort’ te maken waarin het ‘ontwikkelpotentieel en de transformatieruimte’ duidelijk worden maar waarin ook de waarde voor omgeving en gebruikers in kaart wordt gebracht. Of zoals het in ambtenaren-bargoens heet:

“Het paspoort verkent de transformatiemogelijkheden van de kerk middels een waardegestuurd ontwikkelscenario,waarin de karakterkaarten die de gebruikers aan de kerk verbinden leidend zijn.”

Even doorbijten dus. Maar over het algemeen is de visie een lezenswaardig document over de rijke religieuze geschiedenis van de Zaanstreek.

Een kerkpaspoort is al voor drie Zaanse kerken gemaakt in de visie: de Grote Kerk in Westzaan, de Vermaning in Krommenie en de H. Maria Magdalena Kerk (Kalverkerk) in Zaandam.

Foto boven: interieur en ramen van de Odulphuskerk in Assendelft (De Orkaan), onder een kerkenslideshow. Daaronder het kerkenkaartje uit de visie.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • mieneke kolen

  Wat een goed idee. Hoeveel mensen zijn in meerdere kerken geweest. Het aantal kerken in de Zaanstreek is indrukwekkend. Als ik in het buitenland vertel dat we bijna in iedere buurt een of meerdere kerken hebben vallen ze bijna om van verbazing.En dan valt er heel wat te vertellen.

 • Adriaan van Tulpenbaard

  Die 80 procent is wel heel erg negatief. Misschien stromen de kerken binnenkort wel weer vol, ik bedoel na dat corona is afgelopen. Er is nu een nieuwe bijbel vertaling die nu eindelijk te verstaan is. Op die manier kunnen de predikanten het ook makkelijker begrijpen, en zodoende hun preek beter voorbereiden, want aan die preken daar schort het nog wel eens aan. Misschien is het een goed idee voor de kerken om gratis het nieuwe testament uit te delen, maar dan wel van de nieuwe vertaling anders bereik je er niets mee.

 • hans van rheenen

  Bij onze Zuiderburen in Amsterdam wordt juist aan een contract gewerkt om een kerkgebouw weer nieuw leven in te kunnen blazen. De PKA (ProtestantseKerkAmsterdam) wil al jaren de Oosterkerk van de Gemeente kópen … ja kopen met een nieuwe boodschap van de Betekeniskerk (niet een Bekenteniskerk). Jarenlang moeite geïnvesteerd om deze mega-kerk te mogen overnemen … het is uiteindelijk een huurovereenkomst met de nieuwe bezitter Stadsherstel geworden.

  M.a.w. doe je kerkgebouwen niet te snel de deur uit. Tijden veranderen!

  https://www.citykerk.amsterdam/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *