Op 4 januari 2021 is de herindeling van de Schildersbuurt op de Jan van Goyenkade begonnen. Bijna een jaar dagelijks onafgebroken onvoorstelbare herrie en zware machines die de woningen deden schudden op hun grondvesten. Boeken vielen uit de boekenkasten, glazen rinkelden en lampen hingen te schudden aan het plafond. Veel begrip voor de herinrichting is er bij de bewoners van de kade niet meer.

Door: Jan Schoen

Vorige week viel er in de brievenbussen een brief van Kroeze Infra bv. in de bus waarin werd meegedeeld dat het trottoir op de oorspronkelijke hoogte zou worden teruggebracht. Dat bericht werd met instemming ontvangen, want jaren geleden toen het diepriool werd gelegd werd het trottoir verhoogd en moesten de bewoners hun erf ophogen wilde er geen wateroverlast ontstaan bij regenval. De conclusie was dat het trottoir lager zou komen als het teruggebracht zou worden naar de oorspronkelijke hoogte. Dat bleek een behoorlijke misrekening. Toen Kroeze Infra bv. met de uitvoering bezig was bleek dat het trottoir niet lager kwam maar 16 cm hoger. 

De gemeente en de uitvoerder werden om uitleg gevraagd. Vertegenwoordigers van Kroeze als van ZNSTD zijn komen kijken, maar uitleg is er nog niet gekomen, laat staan een oplossing voor het probleem. Als de bewoners van nummers 8 t/m 12 hun erf op het niveau van het nieuwe trottoir brengen, komen de stoepen voor de deuren en de luchtgaten in de muur onder de grond te zitten en komt het maaiveld tot op slechts enkele centimeters onder de deurdorpels. Zo was het natuurlijk nooit. Het stoepje en de luchtgaten zijn altijd ruim boven het niveau van het trottoir geweest. 

De Jan van Goyenkade is aan de noordzijde bij de Frans Halsstraat hoger omdat de straat daar aansluit bij de hoogte van het brugdek. Bij de kruising met de Hobbemastraat is het niveau van de straat altijd lager geweest. Bij de bouw van de noordelijke huizen is daar rekening mee gehouden. De huizen met de nummers van 8 t/m 12 staan lager. Daar hebben de bedenkers van de herinrichting, naar blijkt, te weinig rekening mee gehouden. Intussen gaan de werkzaamheden door zonder dat de bewoners antwoord hebben gekregen en er een oplossing voor het probleem is geboden.