Er is een Assendelver dood gegaan: snuffelmarkt

Vorige week ontvingen wij een bijzonder persbericht van de dochter van Gerrit Venema. Haar vader is op 3 april jl overleden en vrijdag 17 juni wordt zijn woning in Assendelft omgetoverd tot snuffelmarkt.

Nu kenden wij Gerrit niet, maar de melding dat hij instrumentenmaker en klokkenmaker was, en dat hij enorme hoeveelheid klokken, boeken, LEGO, Meccano en ander speelgoed verzamelde maakte nieuwsgierig, dus wij vroegen meer informatie aan zijn dochter Lisa. Hij bleek ook nog te kunnen schilderen:

“Hij heeft ook een fraaie versie geschilderd van ‘Het laatste avondmaal’ van Leonardo da Vinci. Ik herinner mij dat ik als tiener model heb gestaan voor Judas, met een mes dat ik achter mijn rug vast moest houden. Mijn moeder vond het maar niks, zo’n jong meisje met een mes, dus het werd vervangen door een vork. Het schilderij is destijds geschonken aan de Vredekerk in Krommenie en later meeverhuisd naar de Nicolaaskerk.”

Wij zochten het schilderij op en vonden Lisa met de vork…

Pastor Matthé Bruijns schreef over Venema een In Memoriam in het parochieblad De Rots:

“Bijzonder aan Ger Venema was ook dat je geen weerman nodig had, want bij zon droeg hij zijn zonnehoed, bij regen zijn zuidwester, was het warm dan fietste hij in zijn korte broek en bij kou droeg hij zijn bontmuts.”

Gerrit waardeerde het als mensen langs kwamen en zijn verzameling bewonderden. Kinderen bleven ook vaak staan kijken voor het raam. Eigenlijk had hij zijn woning als museum behouden willen zien, maar dat blijkt onmogelijk.
Aankomende vrijdag heeft iedereen de kans er eenmalig binnen te kijken en eventueel iets te kopen. Wij verwachten dat er een hoop verhalen worden uitgewisseld, want over deze man raak je niet snel uitgepraat.

Vrijdag 17 juni ben je welkom van 16:00 tot 21:00 uur Renessestraat 35 in Assendelft

klokken

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *