Erepenning Zaanstad voor Ron Sman

Ron Sman, de scheidend penningmeester van de Stichting Zaanse Pakhuizen heeft zojuist de Erepenning van Zaanstad gekregen, vanwege zijn buitengewone verdiensten voor de Zaanse samenleving.

Burgemeester Jan Hamming reikte de penning uit in molen De Paauw in Nauerna.

Sman krijgt de penning voor zijn jarenlange inzet voor het behoud van Zaans erfgoed. Al vanaf 2002, het jaar van de oprichting van de Stichting Zaanse Pakhuizen, is Sman naast penningmeester vooral ook de inspirator voor het behoud van de monumentale Wormerse drie pakhuizen aan de Zaan (Waal, Maas en Schepel), De Baars in Zaandijk en de houtloodsen aan het Hazepad te Zaandijk.

Kroon op zijn werk en dat van de stichting was de officiële opening van molen De Paauw, op 7 september van dit jaar door mr. Pieter van Vollenhoven. Sman was de drijvende kracht achter de bouw van de molen, de restauratie van het provinciale monument de molenschuur en het schrijven van een boek over De Paauw volgens het persbericht van Zaanstad.

Sman is zijn hele leven een grote, ook stille, kracht achter veel projecten en activiteiten die met de Zaanse geschiedenis te maken hebben en met behoud van Zaans erfgoed. Zo was hij voorzitter van Zaans Erfgoed en bestuurslid van Zaan en Dijk. Ook was hij de drijvende kracht achter de tweedelige uitgave van De geschiedenis van de Zaanstreek in 2012 en was hij zakelijk trekker van de stichting voor de restauratie van herberg De Waakzaamheid in Koog aan de Zaan.

Verder is hij de gangmaker achter het behoud van het aan de Zaanse Schans grenzende veenweidegebied Kalverpolder, waar vrijwilligers al talloze jaren de polder onderhouden zoals een veenpolder hoort te zijn.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Winnie de Wit

    Geweldig: een zeer terechte blijk van waardering voor het vele goede werk dat Ron heeft verricht! Op onze laatste ledenvergadering – in de prachtige Vermaning in Krommenie – hebben wij Ron ook al mogen benoemen tot Lid van Verdienste van de Vereniging Zaans Erfgoed.

  • Corrie van Sijl

    Meer dan verdiend, van harte gefeliciteerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *