Erepenning Zaanstad voor ROSA’s Ruud Pauw

Ruud Pauw, de ‘uitvinder’ van ROSA en van 1998 tot gister raadslid voor die partij in de gemeenteraad, kreeg van burgemeester Jan Hamming de gemeentelijke erepenning.

Wegens ziekte kon Pauw, na 24 jaar, geen afscheid nemen in de gemeenteraad van Zaanstad. Hamming zocht hem thuis in Wormerveer op.

De erepenning wordt door het college van B&W “toegekend aan personen, bedrijven en instellingen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd voor de gemeente Zaanstad.” Eerder kregen onder andere Freek de Jonge, Sjoerd Soeters en Piet van Nugteren de erepenning.

Burgemeester Hamming liet het uitzoeken: Pauw heeft in de 24 jaar dat hij raadslid was, slechts twee maal een raadsvergadering gemist. Pauw was als nestor van de raad ook plaatsvervangend voorzitter van de raad. Ook was hij onder meer lid van de agendacommissie, lid van de auditcommissie, voorzitter van het raadsonderzoek Nauerna, voorzitter van het Zaanstad beraad en maakte onderdeel uit van de vertrouwenscommissies voor de benoeming van burgemeesters.

Volgens het ‘juryrapport’ staat Pauw bekend als ‘verbinder’.

“Wanneer het moet kan hij boven de partijen staan en dat wordt dan ook –van links tot rechts- geaccepteerd. Hij brengt zodoende partijen tot elkaar.”

Pauw wordt ook geroemd vanwege zijn inzet monumenten en erfgoed te maken heeft:

“Mede door Ruud Pauw werken de gemeente en historische verenigingen nu constructief samen. Verdere mijlpalen op het gebied van erfgoed zijn de Zaandijkerkerk en de Molenschuur in Nauerna. Zonder Ruud Pauw was de Zaandijkerkerk niet op een monumentenlijst gekomen. Uiteindelijk is ook de Molenschuur op de monumentenlijst gekomen, opgeknapt en tot een parel van Zaanstad uitgegroeid. En ook op het Hembrugterrein heeft hij vele panden van de sloophamer weten te redden, door ze op de (gemeentelijke) monumentenlijst geplaatst te krijgen.”

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Van harte gefeliciteerd, Ruud, met deze Erepenning van Zaanstad! Zeer terecht gekregen!
    En nu is mij ook duidelijk waarom ik gisteren in de namiddag, bijna Jorrit Jongbloed omver reed met mijn fiets, plotsklaps tussen twee geparkeerde auto’s opduikend! Dat was n.l., ter hoogte van de Glazen Pauw in Wormerveer.

  • Hé Ruud. Een mokerslag zo’n bericht. Maar je bent er.Is je gegund die erepenning, kraker van het eerste uur, van de Grootte Weiver, sociaal bewogen raadslid, hé Aaf, hé Ruud, effe ouwehoeren. Sterkte in de strijd wat het ook is, nu niet voor anderen maar voor jezelf. Aaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *