Eric Sellmeijer (DZ) past beledigend Facebookbericht aan (2x)

Gemeentesecretaris Jan van Ginkel heeft DZ-raadslid Eric Sellmeijer gevraagd om zijn Facebook-post Vrijheid van Meningsuiting en Addergebroed te verwijderen.

Sellmeijer heeft dat geweigerd, “de post gewoon staan”, maar hij heeft “wel de eerste alinea iets aangepast”.

[Update: in de loop van de middag paste Sellmeijer opnieuw het bericht aan. Zie onderaan dit bericht.]

In zijn Facebook-bijdrage ging Sellmeijer er met gesterkt been in. Niet alleen tegen voormalig DZ-fractievoorzitter Aart Molenaar (geraaskal, internetbraaksels, triest), maar ook haalde hij uit in beledigende bewoordingen naar de woordvoerder van burgemeester Geke Faber, Geralt Lammers, en naar SP’ers Roland van Braam en Patrick Zoomermeijer en Rosanne Kolvers (GroenLinks).

De zin over Lammers is er nu uit (maar gelukkig hebben we de foto’s nog). Sellmeijer schrijft nog steeds dat de woordvoerder van de Burgemeester voor de VARA werkt, iets dat hij nu zegt aan GeenStijl te ontlenen waar ze het op Linkedin hebben gelezen. Daar staat dat Lammers van juli tot oktober 2013 bij de VARA werkte (het verspreiden van onjuiste berichten door Aart Molenaar noemt Sellmeijer overigens “internetbraaksels” – maar dit terzijde).

Roland van Braam, Rosanne Kolvers en Patrick Zoomermeijer moeten het nog steeds ontgelden, met name omdat ze verhalen van joop.nl en dutchturks.nl zouden retweeten waarin DZ van racisme wordt beschuldigd en “extreem rechts” wordt genoemd volgens Sellmeijer.

Marianne van Kalmthout, hoofd communicatie van de gemeente Zaanstad meldt De Orkaan:

De gemeentesecretaris heeft Eric Sellmeijer verzocht het bericht te verwijderen. Het past een raadslid niet om kritiek te leveren op een ambtenaar die zich immers niet kan verweren. Als er kritiek is op een individuele ambtenaar, dan is het goed gebruik dat een raadslid zich meldt bij de gemeentesecretaris. Verwijderen van het bericht is stap 1.

Volgens Van Kalmthout heeft Sellmeijer toegezegd de hele eerste alinea te schrappen. Daar is volgens Sellmeiijer geen sprake van, hij schrijft in een reactie aan De Orkaan dat hij de post niet weghaalt:

Zeker niet. Ik heb na een goed gesprek met Jan van Ginkel bij mij thuis op de bank wel de eerste alinea iets aangepast. Zoals het er nu staat komt mijn info van geenstijl.nl. Ik heb het dus niet zelf verzonnen. Iedere betrokkene heeft zich verder achter vrijheid van meningsuiting verscholen. Die vrijheid heb ik dus ook en dus blijft de post gewoon staan.

Roland van Braam van de SP die door Sellmeijer persoonlijk wordt aangevallen:

Het is een intern probleem binnen DZ en de SP gaat niet aan modder gooien doen. Wij hebben DZ uitgenodigd om het te bespreken. Helaas zijn ze niet op onze handuitreiking ingegaan. De SP speelt het niet op de persoon en privé leven van mensen. Het is niet onze manier van werken en politiek voeren.

Ruud Pauw, fractievoorzitter van ROSA, maakt er weinig woorden aan vuil: “Onacceptabel taalgebruik.”

Fratievoorzitter René Tuijn van de PvdA:

Hij is politicus… En dan doe je dit in mijn beleving niet.  Politicus van een partij die afgelopen donderdag afstand neemt van de “VVD tuig van de richel” uitspraken….. En die aan mij vraagt als PvdA ook afstand te nemen van dit soort uitspraken. Met liefde deed en doe ik dat, want het deugt niet als een politicus zich zo uitlaat. Contraproductief . Ik zie een grote discrepantie tussen dat verzoek en dit stuk. Tegenstrijdig aan het beeld dat Juliëtte probeerde neer te zetten.

Ook DZ-fractievoorzitter Juliëtte Rot is om commentaar gevraagd. Zij heeft niet gereageerd.

In de loop van de middag paste Sellmeijer opnieuws het bericht aan. De naam van Geralt Lammers, woordvoerder van burgemeester Faber, is nu verdwenen uit het verhaal. Hieronder de krimpende Sellmeijer.

krimpende-sellmeijer

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *