Op woensdag 20 juni mogen wij* onze stem laten horen over de komst van een Cultuurcluster naast station Zaandam.

Wordt het een ‘Ja! Graag!’ of een ‘Nee! Doe maar niet!’?

Om jou te helpen een goede afweging te maken, is De Orkaan deze week een vrijplaats voor de meningen van voorstanders en tegenstanders.

Dit is de opinie van fotograaf Erik Esteie

Ik ga dus ‘nee’ stemmen

Hoe zat het ook alweer….

In 2003 is een masterplan voor het gebied rond station Zaandam vastgesteld. Het hoofddoel van dit plan was het verbinden van de Westerwatering met Zaandam-west en een gebied te creëren waarin stedelijke verdichting zou plaats vinden. In dit plan zou het stadhuis verhuizen naar een plek aan de oostkant van station en zou onder het stadhuis een busstation gerealiseerd worden. Hotel Inntel verhuist naar de andere kant van de Provincialeweg, daarachter komt de Hermitage met een bioscoop met meerdere zalen en diverse winkels. langs de nieuw te creëren overbouwing van de Provicialeweg, station en Houtveldweg komen winkels en wordt ruimte gecreëerd voor kantoren en, bovenop het station zou een nieuwe vestiging
komen van de Bibliotheek die toen nog op de Vermiljoenweg zat!

Ook zou er een gracht gegraven worden op de plek waar nooit een gracht was en die we nog steeds de Gedempte gracht noemen(het was een vieze stinksloot met aan de ene kant het Zilverpad en aan de ander kant het Geldelozenpad…

Een andere onderdeel aan de oostkant was het gebouw Figaro, ontworpen door de Zaanse architect Peter Drijver van scala architecten Ok, hij verhuisde al op z’n zesde…

Figaro: Zaanse architectuur nieuwe stijl

“Architect Peter Drijver van Scala Architecten heeft het Voorlopig Ontwerp van ‘Figaro’ gepresenteerd. Figaro is een combinatie van parkeergarage, fietsenstallingen, winkelruimte, woningen en een Kiss & Ride-platform, grenzend aan het nieuwe stadhuisplein bij het station. Drijver ontwarde deze gordiaanse knoop met Zaans elan.”

Figaro

Figaro – Scala Architecten

Aan de westkant van het station komt ruimte voor kantoren en woningbouw projecten zoals de Zaansestrip, Murano, de Eilanden, Aubade, etc.

Wil je de details terug lezen van het masterplan dan kan je dat hier vinden (Pikant detail, in het masterplan wordt gesteld, “het culturele leven vind voornamelijk plaats rond de Burcht en het Zaantheater”, en de Kade bestond toen nog) Masterplan Inverdan(pdf)

Goed, dat was dus het plan Inverdan en men is 2007/2008 voortvarend begonnen, nadat de parkeergarage, het Noordschebos en dat lelijke winkel centrum werden gesloopt, met het bouwen van de Hermitage, hotel Inntel en het stadhuis.

Tijdens de eerste bouwperikelen kwam er een crisis en belangrijker, de gemeente en (toenmalige) NS-poort kregen ruzie over de kosten die gemaakt moesten worden omdat het opleveren van het stadhuis langer duurde dan gewenst en omdat NS poort geen zin had om te betalen werd er wat druk uitgeoefend om onder schade betalingen uit te komen.

NS poort besloot om de stekker uit het plan om een Bibliotheek te bouwen boven het station te trekken. Later mag ook het kantoor gebouw de Zweed mag niet gesloopt worden om een betere onderhandelingspositie te verkrijgen

Terug naar Figaro en de toekomst

Plan Figaro sneuvelde helaas in november 2013 en vanaf dat moment kwam het begrip cultuurcluster in beeld en in ene was het de bedoeling dat de Bieb(die ondertussen in het Verkade gebouw zat), een poppodium (de Kade was reeds gesloten), Fluxus en het steeds populairder wordende filmhuis de Fabriek moesten verkassen naar het nieuwe paradepaardje van NS
Stations (het voormalige NS Poort, of heet het nu NSPO?) en de gemeente Zaanstad.

Het is jammer dat het plan Figaro geschrapt is en het lijkt er op dat NS Stations (of NSPO) de gemeente in een wurggreep heeft en dat door deze gijzeling de gemeente allerlei rare bokkesprongen maakt om maar te voldoen aan de wensen van deze rijks moloch.

Ik ben geen onderzoeks journalist maar volg het hele gebeuren rond Inverdan al jaren met een amateuristische interesse en ik zou weer terug willen naar het plan zoals het in het begin bedacht, zonder de spastische bewegingen die de gemeente Zaanstad maakt om maar te voldoen aan de grillen van NV Nederlandse Spoorwegen….

Dit gezegd hebbende, waarom ben ik tegen een cultuurcluster?

  1. Omdat ik niet wil dat de Bieb uit de Westzijde verdwijnt, het geeft namelijk veel sociale reuring en het is goed voor de alle andere commerciele uitbaters die daar ook zitten
  2. De Fabriek moet op de plek blijven zitten waar ze nu zitten, zonder het filmhuis zal het cafe/restaurant ook niet kunnen overleven
  3. Fluxus zit op verschillende locaties wat de levendigheid bevordert. Mocht bv de locatie K. Kanstraat verdwijnen dan is dat een enorme aderlating voor de Zaandam-oost(net als het sluiten van de Kade een aderlating is geweest)
  4. het centrum van Zaandam is rond de sluizen/Zaan, de Dam en de Burcht en niet rond het station. Als er ergens een samenballing van cultuur zou moeten zijn dan zou het rond deze gebieden moet zijn….
  5. Het is een prestige project en ik hou niet van prestige projecten, dit soort projecten zijn gedoemd om te falen
  6. Omdat alle zogenaamde clusters in den lande een schip van bijleggen zijn en dit gaat ten koste van andere culturele voorzieningen
  7. Een poppodium kan ook op een andere locatie gerealiseerd worden
  8. Het is dure grond en dat kan beter gebruikt worden voor woningen en kantoren(meer opbrengst per vierkante meter)

Ik ga dus nee stemmen.

Weg met dit cluster plan en breng het oorspronkelijke plan van Figaro weer terug….

Erik Esteie


Reageren? Graag! (en volgens de regels) maar als je een uitgebreide reactie hebt kan je die ook mailen dan plaatsen wij hem in deze opinie-rubriek.

Lees hier alle bijdragen op de Vrijplaats Referendum.

* Stemgerechtigde inwoners van Zaanstad