Expeditie Begraafplaats Wormerveer voor Gemeentearchief Zaanstad

Het lijkt alweer maanden geleden – en dat is het ook -, maar de 3e prijswinnaars van de traditionele Orkaan Eindejaars Nieuwsquiz (OEN), De Archives (in gewone-mensentaal: het Gemeentearchief van Zaanstad), hebben afgelopen maandag eindelijk hun bon voor de magische rondleiding over de oude begraafplaats van Wormerveer geïnd.

Wij ontvingen foto’s, en uit het bijgeleverde verslag konden wij opmaken dat deze prijs niet beter terecht had kunnen komen.

Tijdens de stormachtige rondleiding verhaalde Dick Zwart van de verschillende families, de katholieken, de doodsymbolen, de grafkelder, het mysterie van Ewald en Ria, de bomen, de opgegraven graven en meer(onder de foto’s krijgt de trip nog een staartje…)

links Aimee Klerk, midden Frans Hoving, rechts Dick Zwart.

‘Vader Moeder’ sterke tekst: spreek iedereen aan!

een bed violen?

Staartje

Het muisje kreeg nog een staartje toen archiefbaas Frans Hoving tijdens de afsluitende koffie in Buurtcentrum De Lorzie een filmzaaltje ontdekte. Het archief is namelijk tijdens het digitaliseren van 16mm filmpjes gestuit op mooi materiaal uit Wormerveer uit de jaren ’20 en ’40. Een betere plek om deze in zijn gedigitaliseerde vorm in première te laten is er niet. Afspraken werden snel gemaakt, en de aankondiging voor de bijzondere vertoning volgt…

linksachter Geke van de Kamp, naast haar Aimee Klerk, vooraan Frans Hoving, met tegenover hem Dick Zwart en daarnaast (tegenover Aimee) Gerard Beerman.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *