Geen drankverkoop, geen alcohol en geen kaartverkoop in De Bullekerk. Het kersverse cultureel centrum zegt overvallen te zijn door het plotse handhaven van de gemeente.

Die laat vervolgens weten dat de exploitanten Niels Busch en Gerbrand Klop het aan zichzelf hebben te danken. Ze hadden meteen een vergunning moeten aanvragen.

De Orkaan schreef gister over de commotie rond de handhaving. De exploitanten reageren in en brief aan wethouders en leden van de gemeenteraad:


Vanaf begin januari zijn wij, in nauw overleg met de Gemeente, bezig (geweest) om alle zaken, ook vergunningstechnisch, op orde te brengen. Krijgen daarbij alle (politieke) medewerking en hebben alles gedaan wat van ons verlangd werd. We weten dan ook niet beter dan dat alles in orde is. Het onderwerp vergunningen is, in bijzijn van Hooijschuur architecten, Stadsherstel en ondergetekenden, meerdere malen nadrukkelijk met de Gemeente besproken. Ons is altijd duidelijk gemaakt dat we eerst een omgevingsvergunning moesten aanvragen. Deze aanvraag is afgelopen zomer dan ook ingediend geweest en op verzoek van de Gemeente 2 dagen later weer ingetrokken. Onduidelijkheid alom.

Pas tijdens het gesprek met de Burgemeester van afgelopen vrijdag is ons duidelijk geworden dat we, ter overbrugging, een para-commerciële vergunning kunnen aanvragen, die met een aantal weken verleend zou kunnen zijn. Dan kunnen we gewoon een kopje koffie verkopen en een wijntje inschenken. Als ons dat begin dit jaar duidelijk was gemaakt, dan hadden we die vergunning al lang gehad en had deze discussie nu niet plaatsgevonden! Het is buitengewoon jammer dat we daar niet op gewezen zijn.

Maar dit probleem is groter dan de Bullekerk zelf. Deze discussie gaat alle kerken, vermaningen, buurthuizen, etc aan die na afloop van een dienst of optreden een kopje koffie of wijntje tegen betaling schenken of een toegangsprijs vragen. Het zijn instituten die soms al eeuwen bestaan en in hoge mate afhankelijk zijn van deze bron van inkomsten. Maar er schijnt wel regelgeving te bestaan: het blijkt namelijk dat naar aanleiding van de vernieuwde Drank- en Horeca Wet van 1 januari 2013,  de Gemeente vanaf 1 januari 2014 verplicht is een verordening voor para-commerciële organisaties te hebben. Als die er zou zijn geweest en al deze instituten vanaf 2014 de gelegenheid zouden hebben gekregen om hieraan te voldoen, dan hadden we deze discussie nu ook niet gehad (link: pdf van site Kerkrentmeester)

We zijn ervan overtuigd dat de Gemeente zelf ook met deze situatie in haar maag zit en niets liever wil dan dat dit geregeld is. De Burgemeester wil alles in het werk stellen om hieraan mee te werken. Dat kunnen we zeer waarderen en wij doen er van alles van onze kant aan omdat te organiseren.

Niels Busch en Gerbrand Klop


foto: Niels Busch en Gerbrand Klop tijdens de opening van het Cultureel Centrum in februari van dit jaar.