Extinction Rebellion demonstreert bij ‘klimaatcrimineel’ ING

Het ING-kantoor aan de Westzijde in Zaandam is vandaag om ‘5 voor 12’ door leden van Extinction Rebellion in het kader van een protestactie afgezet met tape. Voorbijgangers werden door de actievoerders geïnformeerd over het doel van hun protest.

Ook bij veel andere ING-kantoren in Nederland werd gedemonstreerd tegen het beleid van ING om op grote schaal de fossiele industrie te blijven financieren. “Ze praten groen, maar zijn intussen de grootste aanjager van de klimaatcrisis. De uitstoot is enorm en net zo groot als twee derde van de uitstoot van heel Nederland”  aldus de actievoerders.

Volgens Extinction Rebellion maakt iedereen wel eens geld over naar de ING, maar “ook al bankier je niet zelf, indirect investeer je daarmee in fossiel. Dit moet en kan anders!”  

In juli werden ook al 23 ING-kantoren door het hele land bezet. Aanleiding is het grote bedrag dat ING elk jaar in de fossiele industrie steekt aldus Extinction Rebellion: gemiddeld 9 miljard euro per jaar sinds het Klimaatakkoord van Parijs, dat ING zegt te onderschrijven.

Klimaatcrimineel

“ING is een klimaatcrimineel’ volgens het persbericht van Extinction Rebellion, “vandaar dat wij hun filialen markeren als ‘crime scenes’. Zodat medewerkers, klanten en passanten begrijpen wat de rol van ING in de klimaatcrisis is”. ING is gekozen volgens Extinction Rebellion “van alle financiële instellingen in Nederland, ING met grote afstand de meeste uitstoot van broeikasgassen financieren.” Dat zou blijken uit een onderzoek van Milieudefensie.

Het is niet de laatste actie, Extinction Rebellion zegt door te gaan “tot ING zijn verantwoordelijkheid neemt en stopt met de financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie.”

Campagnewebsite:  https://www.ingdebankvanfossielnederland.nl/ 

Door Piet Bakker, foto: Bas Sommeijer

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *