Extra raadsvergadering brugincident Eiland

Overmorgen, donderdag 12 mei, vergadert de gemeenteraad van Zaanstad over het “laatste brugincident in de Zaanstreek.”

De vergadering is ingevoegd op verzoek van POV, DZ en SP. Als zo’n verzoek genoeg steun krijgt moet op korte termijn een vergadering belegt worden. Omdat de agenda al vol zat, wordt er om 18:00 vergaderd.

Gister schreef De Orkaan al over de brugwachters die na het incident de wacht houden.

De relatie tussen dit incident waarbij de brug te vroeg dicht ging en op een zeilschip terecht kwam, en het ongeluk bij de Den Uylbrug is onduidelijk. De brug bij Het Eiland is nooit door een brugwachter bediend maar kent wel een lange geschiedenis van uitval en niet-dicht-willen.

Automatisch bediend
De brug gaat automatisch open nadat een boot een elektronisch oog passeert. Het ongeluk is lastig te verklaren omdat onder de brug ook elektronische ogen zijn die detecteren of er een schip vaart.

Mogelijke verklaringen zijn dat het schip lang voor de brug gelegen heeft en pas de elektronische ogen is gepasseerd toen de brug al dicht ging, of een technische storing bij de detectiepunten onder de brug.

De brugwachters op de Wilhelminasluis kunnen meekijken maar of ze wat gezien hebben is onbekend. Andere informatie kan komen van mensen die op de brug stonden tijdens het incident of op andere boten in de buurt zaten. Maar dat is geen werk voor de gemeenteraad.

raad agenda 12 mei

Brug open bij bouw appartementencomplex Overheem aan de Badhuisweg.

Foto gemeentearchief via website zaaneiland.nl

Wat zou het alternatief zijn?

Foto Gemeentearchief via website zaaneiland.nl: het veerbootje naar Het Eiland (±1925)

Of

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Dennis Dan

  Voor zo ver bij mij bekend komen de beelden niet binnen bij de brugwachters. Zij krijgen ook geen melding als de brug geopend wordt. Wat DZ, POV en de SP nu doen is alleen maar voor de bühne. Hopelijk trappen de burgers van Zaanstad niet in deze praktijken. Als het onderzoek is afgerond dan pas kan je kijken wat er is gebeurd. Ik heb van de week nog staan praten met monteurs die bezig waren daar. De brug werd getest en functioneerde gewoon. Het is dus nog een raadsel wat er gebeurd is. Dat weten deze politiekepartijen ook nog niet. Het is dus zonde van de tijd om hier nu al aandacht aan te besteden.

 • De Orkaan

  Onze informatie komt ook van de brugwachters. Er staan camera’s (ook op foto’s te zien), maar de beelden worden dus niet opgenomen. Als ze ook niet live bekeken (kunnen) worden is het de vraag waarom die camera’s er dan staan.

  Dat het een optreden voor de bühne is lijkt ons ook.

 • komputertje

  wat een gedoe allemaal! Kan het niet zijn dat die man met die boot per ongeluk gewoon is doorgevaren? Heb namelijk geen video beelden gezien. Het is slechts het woord van 1 schipper, echter als de brug bij de bewuste haven vaker op eens dicht gaat is het een ander verhaal. In het artikel van de Orkaan staat alleen dat hij weleens NIET dicht wilt en dat hij niet functioneert, dat is ‘anders’ dan dat hij regelmatig zomaar dicht gaat. Oplossing: Als de raadsleden van POV, DZ en de SP zo begaan zijn, laten ze dan vrijwillig van de zomer de brug in de gaten houden en posten.

 • Boon

  Je ziet dus ook alleen maar de Njet partijen regeren en voor de zoveelste keer laten ze een emmer geld de Zaan in gooien. Maar straks wel weer klagen dat op van alles bezuinigd moet worden.

 • Rienk

  Zou wel gezellig zijn, zo met Eilanders onder mekaar op het pontje van en naar huis. Maar één pont lijkt me wat weinig. We zijn hier nogal gehaast, vaak/soms.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *