Fakkeltocht gered

Meer goed nieuws; het dreigt een fijne tweede kerstdag te worden! Donderdag schreven wij dat de 29e Zaanse fakkeltocht de laatste zou zijn…

De organisator van de gefakkelde wandeling op Kerstavond, het Bureau Discriminatiezaken (BD) Zaanstreek/Waterland, had aangekondigd ermee te stoppen.

Vandaag melden wij vol vreugde dat het vuur wordt doorgegeven!

Spreekstalmeester
Kees van den Berg heeft beloofd de organisatie volgend jaar, met een aantal anderen, op zich te zullen nemen. Van den Berg is niet nieuw in het fakkeltochtcircuit. Al sinds 1985 fungeert hij als vurig spreekstalmeester.

Structuur
De tocht duurde donderdag zo’n 45 minuten en werd gelopen door 180 man m/v. Het Alkmaars Straatorkest, dat dit jaar schitterde door afwezigheid, werd gemist: de structuur in de zang was weg. Gelukkig is er volgend jaar weer een kans!

Eindhoven
Wij willen niet stoken, maar in Eindhoven lopen er elk jaar 5000 mensen m/v mee. Het aantal inwoners daar is niet heel veel groter dan in ZNSTD. Er valt voor de nieuwe organisatie nog een hoop te winnen!

De foto linksboven hebben wij gedownload van de Facebookpagina van burgemeester Peter Tange

ROSA’s gemeenteraadslid Natasja Groothuismink liep mee en ze twitterde:

Later op de avond kwam zij met het goede nieuws!

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Sandra van Rij

  Geachte Zaankanter, fakkelloper:

  Allereerst wens ik jullie een vredig 2016 toe! En ik maak de belofte mijn best te gaan doen om bij de volgende fakkeloptocht aanwezig te zijn. Vrede is de moeite absoluut waard. Zeker in het komende jaar, gestoeld op de lering en ervaringen van dit jaar. Ik ga voor een tolerant, vriendelijk en respectabel 2016!

  Met hartelijke groet,

  Sandra van Rij

 • Trudy

  Wat jammer , ik wist dit niet. Ik had graag mee willen lopen.

 • He, fijn Kees, bedankt, tot volgend jaar dan vast!
  Dan kom ik weer vooraf je microfoontje doen…

 • triest

  Dankzij dit soort optochten wordt.het in hokjes denken van mensen in stand gehouden.

  • Hans Kuyper

   Wel eens gezien wie er allemaal meelopen? Dat is zo’n bonte stoet dat er geen hokje omheen te plaatsen valt. Alleen zij die uit een bepaalde opvatting níét aansluiten, plaatsen zich in een hokje. En daar moeten ze ook maar in blijven zitten.

   • triest

    Waar ging de toch over? Dat was toch juist over discriminatie? Is dat nou niet juist het voorbeeld van mensen in hokjes plaatsen?
    Jij hebt een ander kleurtje dus jij bent anders of minder? Jij valt op het zelfde geslacht dus jij bent…?
    Hetzelfde als met de Gay Pride, homoseksuelen willen niet in een hokje geplaatst worden maar doen daar anders wel behoorlijke moeite om zich zo te tonen als Hoe een hoop hun zien terwijl een homo meer is als een dansende vent in te krappe leren kleding op een boot.
    Volgens mij vestigen mensen met zulke optochten juist de aandacht op de verschillen waarop gediscrimineerd wordt.

    • Hans Kuyper

     Je hebt wel een heel stereotype beeld van de deelnemers aan de Gay Pride, moet ik zeggen. Alsof iedereen daar in leren pakjes ronddanst. Ben je wel eens wezen kijken?
     En verder moet iedereen lekker doen waar hij zin in heeft, zolang hij anderen daarmee niet onrechtmatig hindert. Vind je ook niet?
     Als jij denkt dat discriminatie genegeerd moet worden, omdat het anders misschien erger wordt, vind ik dat prima. Als jij denkt dat het allemaal vanzelf wel overgaat, ben ik blij voor je.
     Maar ik ben nog net een beetje blijer met mensen die hun nek durven uitsteken en laten zien dat ze ergens voor staan. Beter dan vingers in je oren en hard lalala zingen.

     • triest

      Nee dat is het beeld wat bij de parade naar buiten komt.
      Je kan het niet met mij eens zijn, prima, maar daar hoef jij mij niet op aan te vallen. Net zoals een ieder mag zijn wat hij wilt, mag je.toch ook vinden wat je wilt?
      Een ieder moet de vrijheid hebben om te doen en laten wat hij wilt, binnen de de wetgeving natuurlijk.
      En dat ik niet in zulke tochten mee loop wilt niet zeggen dat ik mijn nek niet uit steek voor anderen. En ik zeg expres anderen omdat ik weiger om mensen die ik ontmoet of help in te delen op ras op seksuele geaardheid.

     • triest

      Hmmm, kan de tekst niet aanpassen.
      “Een ieder niet de vrijheid” moet zijn “Een ieder moet…”

 • triest

  Hmmm, kan de tekst niet aanpassen.
  “Een ieder niet de vrijheid” moet zijn “Een ieder moet…”

 • triest

  Gaat lekker, mijn excuses.

  • Hans Kuyper

   Ik denk dat we het eigenlijk met elkaar eens zijn, afgezien van ons idee over manifestaties. En dat, zoals ik al zei, vind ik prima.

 • De Orkaan

  is aangepast.

 • Hans Mandjes

  Fantastisch dat de fakkeltocht blijft. Heb mijzelf aangeboden om bij de organisatie te helpen. Wie ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *