Fakkeltocht voor de Oekraïne

Zondagavond 6 maart organiseert Fakkels voor Vrede, samen met de gemeente Zaanstad, een fakkeltocht vanaf het stadhuis in Zaandam, via de Russische Buurt naar de Dam.

Als afsluiting wordt het standbeeld van Czaar Peter blauw-geel uitgelicht. Doel van de tocht is steun betuigen aan de bevolking van Oekraïne, die getroffen wordt door de huidige oorlog.

“Solidair zijn met de bewoners van Oekraïne, daar gaat het om”, zegt Gerrit Gelderman van Fakkels voor Vrede.

“De beelden die we uit het oosten van Europa krijgen zijn hartverscheurend”, aldus burgemeester Jan Hamming van Zaanstad. “Wat ik merk is dat in heel Zaanstad mensen zich verbonden voelen met het lot van de Oekraïense bevolking. Mensen willen helpen en ze willen hun steun uiten. Met deze tocht willen wij laten zien, aan alle Oekraïeners in Nederland en daarbuiten: wij staan om jullie heen.”

De tocht wordt afgesloten op de Dam, waar het standbeeld van Czaar Peter blauw-geel zal worden uitgelicht. De kleuren van Oekraïne staan op die manier symbool voor de Zaanse steun aan de bevolking van Oekraïne in deze moeilijke tijd.

Komende week zal ook de Bullekerk blauw-geel worden uitgelicht.

Iedereen die wil meelopen is zondag welkom. Er is een klein aantal fakkels beschikbaar, maar als mensen zelf een fakkel hebben kunnen ze die meenemen. Er kunnen ook gele en/of blauwe bloemen aan het eind van de tocht worden neergelegd bij het beeld.

Om 19.30 uur vertrekt de stoet vanaf het Stadhuisplein (voor het stadhuis). Belangstellenden kunnen vanaf 19.00 uur verzamelen. Via de Russische Buurt lopen de deelnemers naar de Dam. Burgemeester Jan Hamming zal kort spreken. Daarna wordt de verlichting bij het Czaar Peter beeld aangestoken.

Bron: gemeente Zaanstad (1:1 persbericht overgenomen), de foto’s hebben we zelf gemaakt of verzameld. Boven, een gefotoshopt Czaar Peterbeeld door Fred Wolf. Onder een slideshow van Oekraïne-foto’s.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Marga Palmboom

  Tsja, bijna iedereen wil wat doen…Mooie – maar symbolische actie –
  waar de Oekraïners geestelijk mee ‘gesteund’ worden. TIP voor de organisatie/sprekers en met name Jan Hamming: Er is nu nog kant en klare huisvestingsruimte beschikbaar (ik ben sowieso tegen sloop!) voor de vluchtelingen in DE DURGHORST te Krommenie. Pleit voor/tijdens/na deze actie voor deze opvang plek.

 • hans van rheenen

  Mooie (symbolische) geste,

  maar … wat doe je intussen met een Oekraïnse moeder en twee kleine kinderen op je stoep, die alleen maar Oekraïns en Russisch spreken … ???

   • hans van rheenen

    Bedankt, dat was ook de oplossing, maar wanneer dit maanden zo moet is mijn tip: kies direct iemand die al een verstaanbare taal kan sprëken.

    Ви подали заявку на спальне місце для матері та двох дітей, а також шукаєте роботу в Zaanstad. Діти мають ходити до школи, а ваша дівчина, теж з двома дітьми, хотіла б жити в безпосередній близькості. Вона приходить через кілька днів. Чи правильно ми це зрозуміли?
    Vy podaly zayavku na spalʹne mistse dlya materi ta dvokh ditey, a takozh shukayete robotu v Zaanstad. Dity mayutʹ khodyty do shkoly, a vasha divchyna, tezh z dvoma ditʹmy, khotila b zhyty v bezposeredniy blyzʹkosti. Vona prykhodytʹ cherez kilʹka dniv. Chy pravylʹno my tse zrozumily?

 • Juliette Berkhout

  Kleine nuance: zeg niet ‘de Oekraïne’ maar gewoon ‘Oekraïne’. Het is een zelfstandig land, geen streek in de Sovjet-Unie, en ‘de’ klinkt dus nogal fout koloniaal in dit verband.

  • hans van rheenen

   Juliette, ik zal eraan denken wanneer ik langs De Blokker of De Hema loop.

   Het zal de vluchtelingen overigens worst zijn hoe ik/wij het noemen … zij hebben andere problemen.

 • Mira Arimi

  Ja, en hoe zit dan met de toestanden die in september met de afghaanse vluchtelingen op de Poolse grens plasts hebben gevonden? Zijn de oekrainse kindreren blijkbaar meer belangrijk dan de andere?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *