Feestelijk vrijheidsvuurwerk in broedgebied gaat door

Alleen vogels vliegen van Oost- naar West-Berlijn, worden niet neergeschoten, worden niet teruggefloten… de kraanvogel als symbool van vrede, de vredesduif die subtiel een plek heeft gekregen in het logo van het 4 en 5 mei comité…

Zelfs de Kelten al zagen dat vogels de vertegenwoordiging waren van de vrijheid.

Wethouder Dick Emmer ziet dat niet. In zijn brief aan de gemeenteraad schrijft hij:

‘Het welzijn van dieren is geen toetsingscriteria en/of weigeringsgrond in het kader van de APV’.

Ook kan het best zijn dat de gemeente in de Nota Dierenwelzijn schrijft ‘Geen vergunning voor afsteken van vuurwerk bij evenementen in broedseizoen’, maar dat is:

‘in dit kader geen toetsings- of weigeringsgrond, de hogere wetgeving gaat voor op lagere wetgeving en/of gemeentelijk beleid.’

Vuurwerk is vrijheid. En dat gaan we straks eens flink laten horen in ’t Veldpark. Daarnaast begint morgen -6 mei- pas de Nationale Vogelweek dus ze moeten niet piepen.

ROSA en de Partij voor de Dieren hebben er tot op dit uur alles aan gedaan om een meer gewogen of beter onderbouwde beslissing van Zaanstad te krijgen over de knallende 5 mei-viering in het broedseizoen, maar wij vrezen dat zij –en daarmee de vogels- het onderspit gaan delven.

Vuurwerk vol vreugde voor ’t volk in een park -vol vogels met verse kuikens, of vogelouders die er alles aan doen om de eieren in hun nest lekker warm te houden zodat de aandoenlijk lelijke inhoud genoeg levenskracht heeft om zich met het snaveltje een weg naar buiten te prikken naar de vrijheid- is de manier waarop Zaanstad de vrijheid viert.

Mocht er vandaag nog iets te melden zijn, dan melden wij ons.

foto vogelopvang

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Dennis

  Dierenwelzijn oké! Maar volgens mij komen de verkiezingen er aan. Het vuurwerk word al jaren lang afgestoken in het Veldpark en nu gaan ze in 1x bezwaar aantekenen.

  • Hans Kuyper

   Vogels hebben geen stemrecht.

   • Boon

    Toch om even bij stil te staan. We vieren de vrijheid op een boze geest. Maar hadden de bevrijders dan ook maar de maand April,Mei en Juni moeten wachten met lawaai maken?
    PS. Dat boze kwaad is indertijd niet uitgeroeid. Want anders kan ik die ruim 13% stemmen op een neofascistische beweging niet verklaren. Tegen de vrijheid voor mij maar zich er wel op beroepend.

 • MH

  In lagere wetgeving kun je aanvullende regels afspreken. Kijk bijvoorbeeld naar de APV. De heer Emmer heeft mede ingestemd met de nota dierenwelzijn, als we die nu niet als toetsingscriteria gaan gebruiken, wat is het nut dan om een nota (dierenwelzijn) op te stellen?
  Fijne willekeur om selectief met de lagere wetgeving om te gaan…..

  • Judit

   Precies MH, dat vind ik nou ook! Dus de nota Dierenwelzijn is in feite een wassen neus. B&W maakt een beleidsnota met beleidsmaatregelen. De gemeenteraad vindt het mooi en stelt de nota vast. Afgesproken wordt dat er geen vergunning verleend wordt in het broedseizoen. Vervolgens doet de gemeente het tegenovergestelde. Als de gemeente zich al niet eens aan haar eigen beleid houdt, wat moeten wij dan wel niet? Makkelijk om je te verschuilen achter provinciebeleid. Waarom is de APV niet aangepast met de beleidsmaatregel? Naar mijn idee zou bij afgeven van vergunningen sowieso getoetst moeten worden of dierenwelzijn niet in het geding is.

 • Anna de Lange

  Gezond verstand gaat boven ieder wetgeving!

 • Neeltje

  Het probleem is heel makkelijk op te lossen, denk ik. Verplaats het vuurwerk naar de Burcht/kade aan de Zaan! Iedereen blij.

 • Romeijn

  De beschermde vleermuizen ter plaatse vinden met oud en nieuw georganiseerd vuurwerk al meer dan voldoende.
  Daarmee wordt niemands vrijheid beknot.

 • Mieke van Hees

  Gewoon belachelijk dit. Sodemieter op met die troep. Vind het met oud en nieuw al vreselijk. ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *