Feestelijke aftrap Zaandijkerkerk

Gistermiddag werd de feestelijke aftrap gegeven voor het herstel van de Zaandijkerkerk met daaromheen woningen en een brouwerij.

Nadat de provincie Noord-Holland een subsidie van ruim € 900.000,- toekende was er reden voor een feest, en de mogelijkheid voor een aftrap.

Joke Geldhof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Ruimtelijke ordening en Wonen en Jeroen Olthof, wethouder Wonen van Zaanstad, verrichtten samen de officiële openingshandeling. Die bestond uit het overgeven van een huisje.

zaandijkerkerk bouw8

Hoop
Ontwikkelaar Paul Riteco maakte bekend dat de brouwerij ‘Hoop’ gaat heten. Daarna hees zijn dochter Ella de vlag met het logo. Het woord ‘hoop’ vinden wij ook terug in ‘De Hoop op de Swarte Walvis’ waar Riteco mede-eigenaar van is, maar de naam is vooral gekozen door de link met het Zaanse verleden naar de zeevaart.

zaandijkerkerk bouw5

Zorg
De Heeren van Zorg gaat de woningen in de kerk huren en gebruiken voor haar (zijn?) cliënten: mensen met een vorm van Autisme. Zij kunnen er zelfstandig wonen, maar er is een vorm van begeleiding aanwezig.

Bloedbank
Jeroen Hooyschuur is als restauratiearchitect betrokken bij de restauratie van de kerk, maar hij ontwikkelt ook woningen voor de vrije sector op het terrein van de bloedbank.

zaandijkerkerk bouw13

Onrust
Dat bouwbedrijf F.W. Onrust begonnen is, is nu duidelijk zichtbaar. Het bedrijf uit Amsterdam is ingeschakeld om de schil van de kerk te renoveren. De prachtige houten ornamenten en de dakspanten worden zorgvuldig weer als nieuw gemaakt. Aan de binnenkant van deze ‘schil’ komen de woningen die Stadsherstel heeft laten ontwerpen.

Zaandijkerkerk ornament

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *