100 jaar geleden, op 28 september 1919, werd het vrouwenkiesrecht ingevoerd in Nederland. In Zaanstad wordt dat op 4 oktober op gepaste wijze gevierd met een studiemiddag (mannen zijn ook welkom).

Met medewerking van o.a. de vrouwelijke wethouders in Zaanstad, de gemeente-archivaris, een nazaat van de eerste vrouwelijke wethouder in Nederland en VVD-boegbeeld Els Veenis-Kaak wordt gestudeerd (en achteraf geborreld).

Na een welkomstwoord van gemeentearchivaris Frans Hoving en een lezing door Renate Sun-Louw over Vrouwenkiesrecht in de Zaanstreek is er een groepsgesprek met de wethouders Natasja Groothuismink, Sanna Munnikendam, Songül Mutluer en Rita Noordzij.

De eerste drie (ROSA, PvdA, D66) zetten we op de foto (boven) tijdens de uitslagenavond van het referendum (juni 2018), CU-wethouder Rita Noordzij stond daar niet bij, maar van haar hebben we ook een mooie serie foto’s.

Na de thee is er een lezing door Hubert Vandewalle over zijn overgrootmoeder, de Oostzaanse Wilhelmina Hofman-Poot, de eerste vrouwelijke wethouder van Nederland (samen met een wethouder in Valkenburg). In 1920 werd ze zelfs waarnemend burgemeester. Daarna praat Els Veenis-Kaak over het Raadsbreed Vrouwen Overleg (R.V.O.) dat in 1979 werd opgericht.

Programma en inschrijving zijn hier te vinden.

De titel van de middag ‘De Zegen des Vrouwenkiesrechts 1919 – 2019’ is ontleend aan een cabaretliedje van Zaandammer Dirk Witte.

Hieronder nogmaals drie van de vier wethouders van Zaanstad met op de achtergrond communicatiezwaargewichten (in figuurlijke zin) Bart Scholten (bier) en Martijn Jonker (wijn). Klik op de PvdA-roos van de D66-wethouder voor een grotere versie.

Inmiddels zijn vier van de vijf wethouders van Zaanstad vrouw, Gerard Slegers is de ‘last man standing’ van de club. Tot een paar maanden geleden waren ook Gerard Ram (m) en Hans Krieger (m) nog wethouder maar door een geraffineerde actie van Marianne de Boer (v) en Simone van Otterloo (v) ruimden zij het veld. Ook een manier om 100 jaar te vieren.