Fietsersbond vecht tegen paaltjes

Alle fietspaaltjes de wereld uit, te beginnen met de Zaanstreek.

Overbodige, nutteloze en gevaarlijke paaltjes staat in de Oostzijde, langs en op de Esdoornlaan, aan de Rigastraat in Wormer, Krommenie

De Zaanse afdeling van de Fietsersbond was al in 2012 tegen paaltjes: “Uitgangspunt van de Fietsersbond is alle paaltjes weg, tenzij er zeer dringende argumenten zijn om ze te behouden.”

Toen ging het onder meer om de paaltjes onder het viaduct bij Albert Keijzer aan de Oostzijde en op de Noordervaartdijk in Krommenie.

fietspaal-oostzijde

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ook de paaltjes op de Hogendijk konden de goedkeuring van de bond niet wegdragen. Daar is inmiddels een creatieve oplossing voor gevonden.

Ook van de tientallen paaltjes bij de Esdoornlaan vindt de bond dat ze overbodig zijn.

esdoornlaan-fietsers

Het standpunt over fietspaaltjes is niet veranderd. Sonja Puhl-Diehle zette overbodige en gevaarlijk paaltjes via haar Twitter-account in het zonnetje. In Wormer:

Bij Haaldersbroek:

In Zaandam

In Oostzaan

Niet alle paaltjes zijn overbodig. Toen de paaltjes op de brug naar het Zaaneiland verdwenen, was de brug in no-time een parkeerplaats geworden. Wel kregen de paaltjes waarschuwingsribbels.

Ook vinden we dat de paaltjes aan de Zuiddijk onder de Den Uylweg moet blijven. Toen die tijdelijke weg waren, werd het fietspad meteen door auto’s gebruikt.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Rob

  Een auto op het fietspad is asociaal, maar slechts een tijdelijke ergernis. Die paaltjes zijn een permanent obstakel.

  Als er vaak oneigenlijk gebruik van een fietspad wordt gemaakt zet er dan een week een agent naast – die zijn daar voor – of hang een camera op.

 • Boon

  Ik ben het wel eens met de kreet , alleen het paaltje is natuurlijk niet bedoeld om de fietser te verwonden of erger maar om de fietser tegen koekblikcoureurs te beschermen. Deze kunnen vaak niet lezen en gebruiken het fietspad gewoon als sluiproute

  • Rob

   Het middel is hier erger dan de kwaal. In de praktijk komen veel fietsers ten val door die paaltjes: te laag, slecht zichtbaar – vooral in het donker – en de doorgang is vaak te smal. Een automobilist die het fietspad als sluiproute gebruikt moet gewoon op de bon.

 • Simone

  Helaas missen we juist een paaltje op het fietspad langs de Zuiddijk. Dagelijks rijden er automobilisten vanaf de Zuiddijk rechtdoor in plaats van linksaf rondje Burcht. Juist dit zorgt voor gevaarlijke situaties.
  Kip en ei denk ik. Als er wel een zou staan dan zou de kans bestaan dat een brommerrijder zich met 60 km per uur te pletter rijdt tegen het paaltje……

  • dirk

   in dat geval rijdt het scootertje dubbel de max. snelheid……..
   verkeer in de “riante”… positie om uitzicht te hebben op de “fiets-straat” in Poelenburg waar op 2 stukken “auto’s te gast zijn en 30 km/p/uur mogen….
   en voor hun ook een 1-richtingverkeer regel geldt…..
   Als ik op een vrije dag ga tellen wat hier op 1 dag gebeurt……was mijn bonnenboekje:……vol…..
   ook met auto’s van gemeente/ politie(zonder spoed, maar in mijn ogen gewoon gemakzucht…)
   Scootertjes…….? rijden wheelies over de hele lengte tot bijna in de Rabat supermarkt….
   Zit te wachten tot de eerst grote klap achter mij…….jammer dat er dan altijd een ander de dupe is……hoop geen kind.
   Je kan van alles instellen maar zolang er niet gehandhaafd wordt…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *