Fietsersbond verliest rechtszaak om afsluiting Oostzijde

Zaanstad mag van de rechter de Oostzijde bij het viaduct van de Coenbrug afsluiten voor fietsers en brommers.

Tegen dat besluit had de Fietsersbond beroep aangetekend, zij wilden het stuk weg bij Albert Keizer en ZOR open houden. Maar dat beroep is door de rechter verworpen.

De Fietsersbond betoogde dat niet de verkeersveiligheid maar de economische belangen van bedrijven als Albert Keizer, ZOR en Hellingman doorslaggevend waren. De gedragsanalyse van het fietsverkeer was volgens de bond uitsluitend gebaseerd op gevoelens van chauffeurs en niet op daadwerkelijk gevaarlijk gedrag.

De rechtbank is daar niet in meegegaan. Zij vindt dat Zaanstad op grond van de verkeersveiligheid dit besluit mag nemen. Dat de gedragsanalyse op cijfers uit 2010 is gebaseerd is volgens de rechtbank geen probleem.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Rob Wolvers

  Het blijft vreemd dat het verkeersbesluit niet is geïnitieerd vanuit de afdeling Verkeer, maar geschreven werd in opdracht van een contactambtenaar voor ondernemers. Alsof bedrijven in Zaanstad de wet voorschrijven. Alleen daarom al is het jammer dat de rechter niet inhoudelijk op de bezwaren van de Fietsersbond is ingegaan. Met verkeersveiligheid heeft deze beslissing niets van doen.

 • Jaap Meeuwsen

  Niet alsof,de grote bedrijven schrijven de wet nu eenmaal voor.
  Daar kun je als Fietsersbond en bewoners niet tegenop.
  Is trouwens niet alleen op gemeenteniveau maar ook landelijk het geval.
  Helaas.

 • Egbert Visser

  Die bedrijven krijgen er nu gratis en voor niks een stuk privéterrein bij.
  Het is ongelofelijk dat de rechter de gemeente gelijk heeft gegeven zeker gezien de misschien nog wel gevaarlijker route die fietsers moeten nemen als de weg is afgesloten.
  De uitspraak is tevens een vrijbrief voor de gemeente om andere stukken openbare weg af te sluiten waar vrachtwagens moeten manouvreren.
  Ik hoop dat de fietsersbond in hoger beroep gaat en alsnog gelijk krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *