In de officiële publicatie over de bouw van de Catharinatoren aan de Korte Hogendijk in Zaandam lazen wij dat “een groot deel van openbare weg afgesloten moet worden inclusief fietspad en het trottoir langs het fietspad (…) voor de periode van 16 augustus 2021 tot 26 april 2024.”

Volgens de woordvoerder van verkeers-wethouder Gerard Slegers betekent dat niet dat gedurende die drie jaar fietsers permanent moeten omrijden: “het fietspad zal waarschijnlijk kortstondig enkele keren gestremd zijn tijdens bijzondere gebeurtenissen.”

Er is volgens Zaanstad “afgesproken dat het fietspad beschikbaar moet zijn en blijven”. Voor voetgangers verandert er meer, die “worden tijdens de werkzaamheden langs de Provincialeweg geleid naar de tijdelijke trappen.”

Dat is ook anders dan bij de afsluiting in juni 2019 toen voetgangers en fietsers via het Rustenburg moesten, en dat massaal negeerden. Ook in 2018 werd deze route (met oversteken van de Provincialeweg, Vinkenstraat en Stationsstraat) aanbevolen.

Bij het aankondigen van de plannen is vergeten de Fietsersbond op de hoogte te brengen. Dat gebeurt alsnog. Bij de bond waren ze dan ook verbaasd toen ze het artikel in De Orkaan lazen. Sonja Puhl-Diehle van de bond:

“Wij wisten hier niets van. Heb gelijk de fietscoördinator bevraagd. Die wist ook van niets.”

Inmiddels is de Fietsersbond ervan op de hoogte dat het fietspad toch niet permanent afgesloten wordt, “wij horen nog en worden erbij betrokken.”

Foto boven: de afsluiting van het fietspad in 2019 (De Orkaan), onder: het kaartje van het gebied waar gewerkt wordt. Op het onderste stuk komt de Catharinatoren. Extra complicatie is dat op het bovenste deel de Monettoren vanaf eind 2022 gebouwd wordt, daar zou het fietspad ook last van kunnen krijgen. In het door de rode lijn afgezette gebied zit het volledige fietspad.