Fietspad Wilhelminabrug weer open (Update: en weer dicht)

Na vijf maanden afsluiting zijn de fietsstroken bij de Wilhelminabrug in Zaandam weer open. De bewegende brugdelen zijn nu geel geschilderd.

Meteen na de opening eind mei van dit jaar gebeurden er diverse ongelukken met fietsers en scooters op de weg. Na een week werden de fietsstroken afgesloten en werden verkeersregelaars op de brug geposeerd.

De problemen waren een schuine betonnen rand tussen fietspad en autoweg, een vreemde chicane naar de fietsstrook vanaf het Zaantheater en het invoegen van de fietsroute op de autoweg vanaf de brug richting Nicolaasstraat.


UPDATE 13:30. De Woordvoerder van wethouder Slegers laat weten: “fietsers horen op de rijbaan. Door de werkzaamheden van het geel maken van de vlakken op de brug, zijn de blokken niet goed teruggezet. Dit wordt nu snel opgelost.”


Eigenlijk zijn die niet opgelost door de gele verf. Zaanstad heeft beloofd alle bewegende delen van de Zaanse bruggen voor fietsers en voetgangers geel te laten schilderen zodat mensen daar niet blijven staan tijdens de brugopening. Zaanstad nam dit besluit nadat ze door de Onderzoeksraad voor Veiligheid op de vingers waren getikt dat te weinig was gedaan na het dodelijke ongeluk op de Den Uylbrug en er bij de Bernhardbrug weer een ernstig ongeluk gebeurde.

Bij de Beatrixbrug is de gele verf ook aangebracht. Daar liet Zaanstad ook rood-witte tape op de randen plakken, die na een paar dagen al begon te verdwijnen.

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Bert Versteeg

  Het blijft eeuwig zonde dat bijna alle beweegbare bruggen in de Zaanstreek zijn verpest door die foeilelijke gele kleur/
  Ik vraag me af of er nu echt geen betere oplossing is te bedenken om mensen er op attent te maken dat ze op een klep staan.

 • Wieteke Ackema

  Er is nog steeds niets gedaan aan de smalle invoeg bocht voor fietsers aan de kant van het Zaantheater. De brug blijft met die schuine randen een gevaar voor fietsers!

 • Wat een mooi theater is het toch.
  (Ik zeg het maar even.)

 • Margot van den Berg

  Vandaag weer afgesloten voor fietsers. Op de fietsstroken worden ook zwarte kruizen aangebracht. Het wordt er niet overzichtelijker door. Lelijk en nog steeds niet veilig door die rare bocht aan de kant van het Zaantheater.

 • Wendy Kind

  Het goede nieuws is dat de eerstvolgende nieuwe brug in Zaanstad in één keer heel mooi en heel veilig zal zijn. Het kan niet anders of de tekenaars/planners/bouwers/aannemers weten nu hoe het moet, na al dat gepruts en opgelap en ge-adhoc 😉

  • De eerstvolgende nieuwe brug wordt de noodbrug naast de Zaanbrug. Daar is wel goed overleg met de Fietsersbond maar goede ideeën (van weerskanten) stranden toch soms op gebrek aan geld.

  • Peter Roffel

   Wendy, jij ziet het allemaal wel heel erg optimistisch in. De ervaring leert dat bij een volgende keer, ook al is de situatie nagenoeg gelijk, weer een andere armlastig ingenieursbureau wordt ingeschakeld, dat dus ook weer zijn eigen fouten mag maken. De gemeente Zaanstad heeft zakken geld over, om alle stommiteiten te laten herstellen! Blijf zachtjes dromen, Wendy. Slaap zacht! Péèr

   • De Orkaan

    Het ontwerp van de brug dateert uit 2015, de ontwerper / ingenieursbureau is niet ingeschakeld door Zaanstad. Het is een project van de Provincie.

    • Peter Roffel

     Dus de Orkaan beweert namens de gemeente Zaandorp, dat alle extra kosten voor kiloliters verf en honderden verkeersontregelaars- uren, allemaal voor rekening van de provincie komen! Wellicht is het hen ontgaan dat daar ene Jeroen zit, die de debacles van dit gemeentebestuur van dichtbij heeft meegemaakt!

     • De Orkaan

      Het hele sluizenproject wordt onder verantwoordelijkheid van de Provincie uitgevoerd door Heijmans. De bruggen zijn van de gemeente, het geelschilderen is ook hun werk geweest (en heeft niks met het ontwerp te maken, en ook niks met de veiligheid van de fietsroute). Zaanstad is verantwoordelijk voor het verkeer binnen de gemeente.

   • Wendy Kind

    Peter, mijn tekst was cynisch bedoeld… Kennelijk erg subtiel cynisch.

 • Jaap Meeuwsen

  Nee hoor, de volgende brug gaat vast ook wel weer verkeerd.

  Het ziet er nu alweer vies en oud uit.
  Ook even wezen kijken bij de sluis…. prachtig, wat knapt dat op zeg, dat
  dan weer wel, er gebeurt ook nog heel af en toe wel wat goeds.

  • Bert Versteeg

   De volgende brug is hoogstwaarschijnlijk de Zaanbrug en daarna komen nog de bruggen in de Provinciale Weg over de Nauernasche Vaart, ik hoop niet dat ze die gaan verkloten met die afschuwelijke gele verf en zwarte kruizen.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *