Fietsverhuuroorlog bij station Koog Zaandijk

De laatste twee jaar kon je geen fietsen huren bij station Koog Zaandijk (in 2013 was dat nog wel mogelijk), de plek waar toeristen uitstappen om naar de Zaanse Schans te gaan. Maar sinds enkele weken zijn er twee bedrijven die beide een vergunning voor een fietsverhuurplek bij het station hebben gekregen.

Het resultaat laat zich raden: hommeles.

Toeristen die zo avontuurlijk zijn geweest om niet met de touringcar naar de Zaanse Schans te reizen, maar met de trein, merken na het uitstappen dat ze nog een kilometer moeten lopen.

Daar is onlangs een einde aan gekomen. B&W van Zaanstad heeft twee vergunningen voor een “tijdelijke standplaats” voor fietsverhuur verleend.

De eerste was voor een tijdelijke plek naast de ADM, daar staat nu Annet Gnodde van Fietsverhuur075, die ook op de Zaanse Schans en in Wormer is gevestigd met Rent-a-bike Zaanstreek.

bike rent

Maar ook de exploitant van de kiosk op het station van Koog aan de Zaan kreeg daarna een vergunning om tussen 1 mei en 1 augustus fietsen te verhuren. Zijn plek is eigenlijk nog iets beter, namelijk vlak naast de uitgang van de stationstunnel.

rental bike

Het botert niet echt tussen de exploitanten, de kiosk-verhuur zegt dat de fietsen van Fietverhuur075 op de stoep staan en ook nog eens duurder zijn dan die van hem. Hoeveel duurder wil hij niet zeggen, zijn huurprijs is ‘vertrouwelijk’. Overigens is hij van plan verlenging aan te vragen voor de verhuur omdat hij na de tijdelijke termijn door wil gaan.

Annet Gnodde zegt zelfs bedreigd te zijn door de concurrent en dat er enkele malen banden van haar auto zijn lekgestoken (zie comment). Ook zou de kioshouder zich niet aan de vergunning hebben gehouden door de hele maand april ook al fietsen te verhuren.

Tussen de beide kemphanen staat de fietstaxi, een derde fietsalternatief.

biketaxi

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Belachelijk dat binnen een straal van nog geen honderd meter er meerdere vergunningen verleend worden en beide voor fietsverhuur.
  Dit is vragen om ellende en narigheid en zo ik las bedreiging en opzettelijke vernieling van andermans eigendom.
  Grove fout van de Gemeente Zaanstad. Er zal wel flink aan verdiend worden aan vergunningen.

 • Verslag klopt, bedreiging klopt, banden lek steken klopt niet. #Aanvulling

 • Hanvan roozendaal

  Ach Zaanstad in top vorm. Zo ga je om met doorzetters als Annet

 • renerust

  in het artikel wordt gezegd dat Annet Gnodde de eerste was die op die plek
  fietsen verhuurd,ik heb in 2013 daar al fietsen gehuurd van de firma zaanswing die was toen de eerste die op die plek

 • schokkerman

  Het pleit voor de gemeente dat er al twee vergunningen zijn afgegeven. Afgifte van meer vergunningen is nog beter. We willen geen beschermde monopolisten.
  Maak duidelijke regels voor een vergunningsaanvraag en laat de markt het werk doen. Concurrentie houdt iedereen scherp.Klantvriendelijkheid, prijs en product.

 • Huibert Latenstein

  Prima, dat er concurrentie is concurrentie houd de markt scherp!!!! Het artikel klopt trouwens niet Annet Gnodde is helemaal niet de eerste fietsverhuurster
  . Er stond verleden jaar al iemand ik heb begrepen dat hij geen officiƫle vergunning had. Hij heeft het bloemperkje etc. toen mooi opgeknapt. Verder hoop ik dat er eens wat bekend gaat over dat hotel c.q. voormalige terrein Zaanse Verpakkings Industrie. Je hoort er niets meer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *