Filmtheater De Fabriek en Café De Fabriek moeten er ‘samen een succes van maken’ en een ‘gezamenlijk voorstel aan de gemeente’ presenteren om ‘een gezonde werkrelatie te bereiken’.

Voor 1 september moet een ‘haalbaar en realistisch voorstel’ naar de gemeente worden gestuurd.

Cultuur-wethouder Sanna Munnikendam schrijft aan de gemeenteraad dat ze er vertrouwen in heeft. Op 12 juni hebben Munnikendam en collega-wethouder Natasja Groothuismink een gesprek gehad met Margreet Horselenberg, de nieuwe voorzitter van het bestuur van Filmtheater De Fabriek, en Pieter Grandiek, de uitbater van Café De Fabriek:

“Onze waarneming is beide partijen op positieve wijze met elkaar aan de slag zijn gegaan. Ze hebben de (pijn)punten met betrekking tot de omgang/relatie met elkaar uitgesproken, ze herkennen elkaars belangen, hebben elkaar gevonden in verschillende oplossingsrichtingen en werken aan een duurzame, constructieve samenwerking.”

Na een paar jaar dreigen met rechtszaken, diverse mislukte mediation-trajecten, beschuldigingen over de manipulatie van bezoekersaantallen, het opstappen van bestuur en het opzeggen van de huur zou er dan eindelijk licht aan het einde van de tunnel zijn.

De kern van de zaak is dat Grandiek een contract heeft getekend waarin het aantal bezoekers de hoogte van de huur bepaalt en niet het aantal vierkante meters die hij huurt. Hij heeft er wel erge spijt van dat hij dat tekende, maar hij tekende toch. Volgens hem betaalt hij niet alleen te veel huur maar kloppen de cijfers van het filmhuis ook niet. (Ook niet-betalende toeschouwers tellen mee, maar daar wordt in het contract geen voorbehoud over gemaakt.) Zijn voorstel was de huur te verlagen en de gemeente het verschil bij te laten passen. Zonder meer de huur te verlagen zou de exploitatie van het filmhuis bedreigen.

Hier ons Dossier De Fabriek.