Flip Hoedemaeker: drie redenen om voor een Cultuurcluster te stemmen

Precies over een week, op woensdag 20 juni mogen wij* onze stem laten horen over de komst van een Cultuurcluster naast station Zaandam.

Wordt het een ‘Ja! Graag!’ of een ‘Nee! Doe maar niet!’?

Om jou te helpen een goede afweging te maken, is De Orkaan deze en komende week een vrijplaats voor de meningen van voor- en tegenstanders. 

Hier de opinie van D66-raadslid Flip Hoedemaeker, “met zoveel mogelijk feiten, omdat we zo goed mogelijk geïnformeerd moeten zijn, maar we hebben natuurlijk geen glazen bol.”

Hoe zat het ook al weer?

In 2013 hebben de gemeente en NS afspraken gemaakt over de ontwikkeling van het gebied rond het station in het centrum van Zaandam. Die afspraken waren het resultaat van een lang onderhandeltraject met aan beide zijden grote financiële en economische belangen. Een van de afspraken die is gemaakt gaat over de ontwikkeling van de plek naast het station. We hebben afgesproken dat de gemeente daar een gebouw ontwikkelt dat veel publiek trekt, veel reuring dus, overdag en ’s avonds, zeven dagen per week. Daar hebben we toen de plannen voor het cultuurgebouw voor gemaakt. Destijds heeft de gemeenteraad met ruime meerderheid (30-8) ingestemd met de plannen.

Wat krijgen we voor al dat geld?

We krijgen een een iconisch gebouw voor alle Zaankanters. We krijgen reuring die de Zaanse economie versterkt, ons imago versterkt, Inverdan afmaakt en sociale veiligheid creëert. We krijgen ruimte voor een makersmentaliteit, kruisbestuivingen tussen kunstdisciplines en talentontwikkeling door de hele stad. We krijgen een ontmoetingsplek die mensen verbindt, integreert en de liefde voor de cultuur bijbrengt. Door de bundeling van alle centrumactiviteiten in één gebouw is het ook nog eens kosteneffectief.

Drie belangrijke redenen om voor te stemmen

 1. Het cultuurcluster wordt de ontmoetingsplaats waar iedereen uit de hele stad makkelijk naar toe kan gaan om een filmpje te pakken, een boek te lenen, een drankje te drinken of naar een concert te gaan. Het mooie van het cultuurcluster vind ik dat naast muziek luisteren tijdens concerten, je er zelf ook muziek kunt maken, omdat de muziekschool Fluxus er ook deel van uitmaakt. Met het cultuurcluster voegen we dus juist cultuur toe aan de stad en dat is goed want zo stijgen we als 16e gemeente van Nederland op de lijst van cultureel aantrekkelijke gemeenten. En niet onbelangrijk: er is momenteel naast het station nog vrij weinig horeca en je kunt er ook nog eens lekker in de avondzon zitten.
 2. De tweede reden is dat door het neerzetten van het cultuurcluster je zekerheid geeft aan de culturele instellingen als toekomstige gebruikers van het pand. Zo wil Filmtheater De Fabriek graag een derde zaal om ook premièrefilms te kunnen draaien en een stad als de onze verdient een serieus poppodium. Ja, we zouden ergens een stand-alone poppodium kunnen bouwen, voor een flink deel van het budget van het hele cluster. Zo’n poppodium bouwen is duur, de belangrijkste reden waarom het cultuurcluster duur wordt, omdat er zware eisen worden gesteld aan geluidsisolatie en veiligheid. Zo’n los popgebouw staat het grootste deel van de week leeg, het cultuurcluster bruist zeven dagen per week, ook ’s avonds.
 3. Waar nu nog een gapend gat is, bouwen we met de komst van het cultuurcluster Inverdan eindelijk echt af. Er komt een iconisch, duurzaam gebouw, voorzien van de modernste technieken dat bovendien ook nog eens 100 jaar meegaat. Ik ziet het cultuurcluster dus echt als een sluitstuk en een kers op de taart met 300.000 bezoekers per jaar en ook nog eens plaats biedt aan 4000 fietsen.

Feiten en fabels

Tussen de voor- en tegenstanders van het cultuurcluster zijn de loopgraven betrokken, en ze worden steeds dieper. Ik hoor en zie af en toe de grootste onzin langskomen, ongetwijfeld ook te lezen in de andere stukjes op deze site. Ik weerleg een aantal tegenargumenten op onze eigen website.

Kijk ook eens op de site van de gemeente, met eerlijke informatie.

Ik hoop dat u goed luistert naar de argumenten, zodat u een verstandige afweging kan maken. Stem voor op 20 juni!

Flip Hoedemaeker, D66-raadslid


Reageren? Graag! (en volgens de regels) maar als je een uitgebreide reactie hebt kan je die ook mailen dan plaatsen wij hem in deze opinie-rubriek.

Lees hier alle bijdragen op de Vrijplaats Referendum.

* Stemgerechtigde inwoners van Zaanstad

Deel dit artikel:

20 reacties

 • Ik moet eerlijk toegeven, de site van D66 bevat heldere info. De plannen zijn duidelijk, de fabels worden weerlegd.

  Kijken op de site van de Gemeente zelf wordt wat lastig want die is uit de lucht :s Het feit dat er specifiek bij vermeld moet worden dat deze site “eerlijke” informatie snap ik niet zo… was de Gemeente in het verleden dan oneerlijk met het verstrekken van informatie aan haar burgers 😉

  Even wachten tot de site weer online is en dan eens goed doorlezen.

 • Niceau

  De ‘revolutie’, zo zou je het kunnen noemen kijkende naar wat er allemaal gebeurt in Zaandam de afgelopen 5 jaar, die nu gaande is, zorgt ervoor dat de gemeente mee moet gaan met de tijd. Als je kijkt zijn er een hoop gelijkenissen met bijvoorbeeld Rotterdam. Er stroomt een heleboel geld hier naartoe niet ondanks ozne buren Amsterdam, die alsmaar duurder en duurder wordt. Ik vind dat de gemeente goede beslissingen neemt omrent ‘meegaan’ met de tijd. Zie het als een soort markthal van Rotterdam. Tuurlijk kost het veel geld en tuurlijk zijn er (nog?) alternatieven. Maar hier wordt puur ingespeeld op de vraag, of dat nou van de lokale bevolking komt of van toeristen. Want wat moet je anders plaatsen op die triple A locatie nabij het centraal station? Zo promoot je je stad voor bezoekers waardoor je je eigen stad op de kaart zet. Daardoor groeit ‘onze’ economie weer en word uiteindelijk de hele stad, inclusief bewoners welvarender van. Nadelen zijn er helaas altijd, het blijft afwegen, de truuk is om de minst nadelige te kiezen.

 • Erik Schaap

  “Je kunt er ook nog eens lekker in de avondzon zitten.”
  A. Die avondzon is vinden achter de hoge wanden van het gemeentehuis. ’s Avonds is er naast het station vooral veel schaduw.
  B. Weet je waar je ’s avonds wel lekker in de zon kunt zitten? Op het terras van filmtheater De Fabriek. Dat is in Zaandam de enige plek waar je ’s avonds aan de Zaan op een terras van de zon kunt genieten. Maar helaas wil D66 uitgerekend dit filmtheater verplaatsen naar het cultuurcluster. Het lijkt me een voornemen met een stevige schaduwrand.

  • joop tralala

   Zwak argument om te stellen dat D’66 het filmtheater wil verplaatsen naar het cultuurcluster.Voor zover bekend zijn er meerdere partijen voor een cultuurcluster. Maar van de cultuurknutsers is zoiets wel te verwachten dat de gegevens wat verdraaid worden.. Misschien ook verstandig om even na te gaan hoe de avondzon staat dan zal men zien dat het best te doen is in de avondzon.

   • Erik Schaap

    A. D66 is al vele jaren zonder apostrof.
    B. Inderdaad, er zijn meer partijen voor een cultuurcluster. Waaronder D66. Maar hoezo heb ik iets ‘verdraaid’?
    C. Ik ben geen ‘cultuurknutser’, wie of wat dat ook moge zijn.

  • FW

   Terras bij de Fabriek prima, maar je kunt de fabriek alleen met de beentjes bereiken, want parkeerplaatsen zijn er niet. En daarmee sluit je een hele bevolkingsoep uit.

 • JBP

  Ik geloof niet zo in gereguleerde cultuur die van bovenaf wordt opgelegd (al dan niet door een wurgcontract met NS en ‘subsidiedruk’ naar de partijen die in dat cluster moeten komen.). De Kade is al een tijd verdwenen. Missen wij De Kade? Ik niet; ik ging toch al naar Amsterdam en Haarlem om een goeie band te zien. Dat zegt iets over de programmering… niet over de locatie. De Groote Weiver is wat dat betreft veel leuker. De Fabriek zal ik wel missen… zowel door programmering als locatie (ook avondzon). Trouwens opmerkelijk hoe weinig (openbare) zonplekken aan de Zaan zijn… foutje in het Zaanoeverproject?

 • Jose van Vliet

  Duur zonnetje

 • Erik Esteie

  “Zo’n los popgebouw staat het grootste deel van de week leeg, het cultuurcluster bruist zeven dagen per week, ook ‘s avonds.”

  Het lijkt mij dat als het poppodium het grootste gedeelte van de week leeg staat dat het dan in een cluster ook het grootste gedeelte van de week leeg staat…

  “We krijgen reuring die de Zaanse economie versterkt”

  Hoezo versterkt het de economie door andere locaties leeg te halen en alles te clusteren? Volgens mij is dat alleen maar verplaatsen van de economie.

  “ons imago versterkt”

  Elk zichzelf respecterende gemeente heeft tegenwoordig een cluster, dus Zaanstad wil er ook eentje…, maw, een prestige project

  “Inverdan afmaakt”

  Voor dat dit waanzinnige cluster op tafel kwam lag er al een prachtig plan en dat heette Figaro. Figaro kan weer van stal gehaald worden zodat Inverdan “afgemaakt” kan worden. Trouwens, Inverdan is dan nog helemaal niet klaar want de heldin moet nog gebouwd worden, Overtuinen I en II is nog in de plan fase, Kop noordschebos is nog niks over bekend

  “en sociale veiligheid creëert.”

  Nog meer veiligheid bij de oost in/uitgang van het station? Het is daar al een komen en gaan van mensen.
  En hoe zit het met de sociale veiligheid bij de locaties die gesloten gaan worden, die mag afnemen?

  Ik stop maar even met reageren anders wordt het te lang 😉

 • Fons

  De vraag is of het zin heeft om te gaan stemmen. Ik ben er nog niet uit. De tegenstemmers zullen zeker van hun stemrecht gebruik maken, maar wat doen de voorstemmers. Praktijk wijst uit dat deze meestal niet gaan stemmen. De stemming is geldig indien de kiesdrempel (ik meen 30%) gehaald is. Stem je voor dan help je de tegenstemmers dus waarschijnlijk aan de vereiste kiesdrempel en zal de uitlag positief zijn voor hen. Stem je als voorstander niet dan blijft het aantal uitgebrachte stemmen waarschijnlijk onder de kiesdrempel. In dat geval beslist de raad. En in nieuwe raad is het aantal tegenstemmers groter dan het aantal voorstemmers. Daarmee lijkt de beslissing al gevallen nog voordat er een stem is uitgebracht.

  • De Orkaan

   30 procent moet ‘nee’ of ‘ja’ stemmen voor een geldige uitslag. Nee stemmen helpt het ja-kamp niet, en ook niet andersom.

  • Jaap

   Tja Fons, als de voorstemmers niet gaan stemmen is een positieve uitslag tegen de cluster dan de schuld van de tegenstemmers ?
   Waarom zou je als overtuigd voorstander niet gaan stemmen ? Dat is dan hun eigen verantwoordelijkheid maar dan ook later niet zeuren.
   Trouwens, er zal ook zeker een percentage tegenstanders ook niet gaan stemmen, dat is nu eenmaal altijd zo.
   Misschien door de ervaring in Zaanstad van ergens tegen of voor zijn, ze drukken het er toch wel door.
   Zie b.v. de idiote situatie bij AH in Koog aan de Zaan. Ook zo’n smerig zaakje van de gemeente Zaanstad.

 • Ton van Harlingen

  Het is ‘de kers op de taart’ volgens Hoedemaeker. Maar zou het niet eerder gezien moeten worden als het sluitstuk van de brede weg des verderfs, waarop het linkse Zaanstad al vanaf den beginne wandelt? De grootste gevangenis in Nederland, de grootste vuilnisbelt in Nederland, slechte vestigingsfactoren zodat zelfs IKEA niet wil komen, het meest kitscherige centrum van de wereld, schulden die oplopen tot een half miljard Euro, grote achterstand in de infrastructuur enz. enz. Nee, meneer Hoedemaeker, met nog meer window dressing is Zaanstad niet te redden. Er zal een mentaliteitsomslag moeten komen, die zeker niet vanuit D66 of een cultuurcluster komt, maar wel vanuit toewending tot de kerken en het christelijk geloof. Stem dus nee tegen dat culturele monster en ga naar de kerk!

 • De schaduwzijde van een cult(d)uurcluster met een “zonnig” terras (inderdaad, kanniewaarzijn): https://youtu.be/vOfN45fNdN0

 • Frenk van Heeswijk

  Een cultuurcluster bouwen betekend niet dat de fabriek als terras en cultuurruimte niet meer bestaat. Fluxus kan als atelierruimte prima worden herbestemd, dus lekker stemmen voor de cluster zou ik zeggen, de een zoekt de zon op en de ander gedijt beter in de schaduw. Live is only a shadow zei Plato al.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *