Folderoffensief Kultuurklutser

Kultuurklutser, de club (met website) die zich verzet tegen de komst van een cultuurhuis naast het station Zaandam, is een folder-offensief begonnen om de 5000 handtekeningen bij elkaar te krijgen om een referendum over de bouw af te dwingen.

Tot dusver staat de teller op 2100. In het begin van de actie ging het snel met de aanwas maar de laatste weken stokt het duidelijk.

Het nieuwe offensief bestaat uit het verspreiden van folders met argumenten tegen de bouw van een cultuurcluster.

Hieronder de de folder (klik op de plaatjes voor grotere versie).

flyer kultuurklutser2

flyer kultuurklutser

Vertegenwoordigers van de toekomstige bewoners van het Cultuurhuis, Vincent Kruger (de Flux), Jelle Linnekamp (Zaanradio), Robert Lenerink (Babel), Parwin Mirrahimy (De Fabriek), Marga Rosier (De Bieb) en Harrie Swinkels (FluXus) stellen dat de Kultuurkluster onjuiste informatie verstrekt:

 • De € 30 miljoen klopt niet omdat het bedrag inclusief een fietsenstalling, een Kiss & Ride, fietspaden en een toegang voor trouwauto’s is. Cultuurcluster zelf is geraamd op € 23 miljoen.
 • Ook de € 2.5 miljoen per jaar voor komende 50 jaar is onjuist omdat daar ook de huur en de terugbetaling van de bouwkosten in zit. De kosten voor huur en beheer zijn geraamd op € 2,3 miljoen per jaar, € 1 miljoen komt uit de huidige bijdragen van de instellingen voor huur en beheer. De overige 1,3 miljoen is extra subsidie.

Ook bestrijden de instellingen dat ze onder druk van het terugtrekken van subsidies het Cultuurcluster omarmen: “Alle betrokkenen staan positief tegenover het Cultuurcluster.” De volledige reactie is hier te downloaden.

Deel dit artikel:

Een reactie

 • Jan de Bruin

  Het is natuurlijk in en in triest dat de directeuren van deze culturele instellingen, die zich jarenlang verzet hebben tegen de op subsidie sturende kracht van de Gemeente, nu geen uitweg meer zien om vanuit de naar eigen zeggen florerende eigen locatie te blijven functioneren. Natuurlijk is het zo dat door alle bezuinigingen op cultuur de mogelijkheden van deze instellingen tot marginaal niveau zijn teruggebracht en dat ze tot de noodgreep van clustering worden gedwongen.
  Dat voor De Flux en voor twee bedrijfonderdelen van Fluxus een nieuw onderkomen moet worden gezocht staat niet ter discussie, maar of dat een locatie moet zijn die, in verhouding van de kostprijs tot de noodzaak, gerealiseerd moet worden is zeer de vraag. Ook het verwijt dat het Kultuurklutster een verkeerde voorstelling van zaken geeft op financieel gebied is een noodgreep! Het zijn immers de cijfers die wethouder Emmer zelf genoemd heeft tijdens het KULTUURKLUTSER symposium in De Fabriek. Ja natuurlijk je kunt ook een land neerzetten zonder fietsenstalling, zonder horeca en zonder toegangsroute en ja dan wordt de resterende kostprijs lager. De vraag is wat er dan overblijft en hoe je het met een peperdure parkeergarage voor de deur moet bereiken! Los van de huidig bekende kostprijs voor bouw, kapitaal en exploitatie is de organisatie ’s van het KULTUURKLUTSER ervan overtuigd dat deze net als bij de bouw van het Gemeentehuis fors overschreden zullen worden. Ondanks de schijn van transparantie die het Gemeentebestuur ophoudt krijgt de Zaanse belastingbetaler die cijfers niet te zien en dat zal ook bij de bouw van het Cultuurcluster weer niet gebeuren. Au fond is het niet zo dat KULTUURKLUTSER de culturele instellingen een nieuw onderkomen niet gunt, maar wil waarschuwen tegen nu en op termijn geldverslindende projecten die vanuit de bestaande situatie gezien volledig overbodig zijn. Als er al een gebouw moet komen naast station Zaandam exploiteer het dan commercieel en zorg voor een over heel Zaanstad gespreide culturele infrastructuur in plaats van clustering.
  Ondersteun het referendum zodat we Zaanstad kunnen weerhouden van deze geldverslindende en totaal onnodige misstap! http://WWW.KULTUUKLUTSER.NL
  Jan de Bruin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *