De Forbobuurt in Krommenie is een rustige wijk waar de bewoners betrekkelijk probleemloos leven. Die conclusie zou je kunnen verbinden aan het bord, waarop donderdagavond tijdens de Buurt Pop Up kon worden genoteerd wat beter zou kunnen.

Twee aandachtspunten en de wens voor een buurtbarbecue. Maar uit de gesprekken rond de tafels met koffie en koek blijkt dat er toch meer aan de hand is.

Door Jaap de Jong

Vijf partijen die betrokken zijn bij de veiligheid en het woon- en leefklimaat in Krommenie trekken de buurten in om bewoners te ontmoeten en te horen hoe zij het wonen en leven ervaren. Na de Leoniden en het Blok was nu de Forbobuurt aan de beurt.

De ruimtevaartbuurt volgt als de grondwerkzaamheden daar klaar zijn. De wijkagenten, leden van het sociaal wijkteam en het gemeentelijke jeugdteam, de wijkmanager en Parteon legden hun oren te luister in de Forbobuurt.

Junks

“Het is gezellig,” zei buurtbewoner Rie. “Dit moeten we vaker doen. Anders hebben we geen gelegenheid om zo met elkaar te praten. Ja, daarom vind ik de buurtbarbecue een heel goed idee.”

Met één van de doelstellingen – de sociale contacten bevorderen – zat het dus meteen al goed. Uit de verre van representatieve rondgang langs de tafeltjes kwam overlast door junks als een grote bron van ergernis naar voren.

“Als je in de bouw werkt en om vijf uur op moet, dan baal je als een stekker als je een paar keer per nacht wakker wordt door de kl… herrie van die gasten. Van Parteon krijg je te horen dat er een dossier moet worden opgebouwd. De politie kan niet meer doen dan die gasten aanspreken op hun gedrag, maar hun veranderen is onbegonnen werk.”

Dagelijkse ongemakken

Andere aandachtspunten zijn het dumpen van huisvuil bij de ondergrondse vuilcontainers (“als het ene bankstel is opgehaald ligt het volgende al weer klaar”), hondeneigenaars die geen boodschap hebben aan de grote boodschap van hun viervoeters met een voorkeur voor de speeltuin, parkeerproblemen en ouderen die uit angst voor de junks ’s avonds hun huis niet meer uit durven. Wijkagent Ron Bergman:

“Wat we vaak merken is dat mensen zich bij wijze van spreken meer storen aan kleine, dagelijkse ongemakken dan aan inbraken” Met die beleving moet je rekening houden.”

Het zal allemaal genoteerd zijn door de ketenpartners die vervolgens hun bevindingen samenvoegen, vervolgacties bepalen en zo nodig in overleg gaan met de buurt om de uitvoering te bespreken. Wijkmanager Erik van Druenen zei in zijn welkomstwoord:

“Want het is niet de bedoeling dat wij alles voor u opknappen. Bewoners zijn medeverantwoordelijk voor de veiligheid en het leefklimaat van hun buurt.”