In het digitale jargon heet het een Godwin, wat zoveel betekent dat als een discussie maar lang genoeg duurt, er op een gegeven moment iemand de nazi’s, de NSDAP, het Derde Rijk, de holocaust, Hitler of Goebbels bij gaat betrekken.

Het hoeft niet erg lang te duren. SP-raadslid Evert Hartog bedacht uit zichzelf dat het wel geinig was om de handhavers in Amsterdam die zijn fiets op het Roking hadden weggeknipt, met NSB’ers te vergelijken.

Politiek junkie Erwin Broekhuizen spotte de Tweet in de timeline van Hartog en verbaasde zich op zijn blog over zoveel politiek onbenul: “Een rectificatie met excuus voor deze tweet zou op zijn plaats zijn.” Het omgekeerde gebeurde, Hartog bleef ferm achter zijn standpunt staan toen ZIP-politicus Rene de Heer zich afvroeg of het allemaal wel zo passend was:

Een paar weken geleden bewees DZ-fractievoorzitter dat je niet online hoeft te gaan voor een Godwinnetje toen hij ROSA-fractievoorzitter Ruud Pauw’s integriteitscommissie bestempelde als een “bonnetjes-Gestapo“. Pauw overoog een klacht in te dienen, maar gaat eerst het gesprek aan met Molenaar zei hij tegen De Orkaan. Misschien kan Hartog meeteen aanschuiven?

UPDATE ZATERDAGAVOND

Hartog biedt later op de avond op Twitter alsnog zijn excuses, zo hoort het. Case closed.