Fort bij Krommeniedijk heet nu Fort K’IJK – #echt

Dat krijg je ervan. Zaanstad noemt zichzelf ZNSTD. De NS kort Assendelft af tot Ass’delft. Stadsherstel noemt Fort bij Krommeniedijk voortaan Fort K’IJK. Echt waar.

Wij zijn daar tegen. Fort bij Krommeniedijk moet Fort bij Krommeniedijk blijven. Wat volgt? Koog a/d Zaan K’aan noemen? Wormerveer W’eer?

Wat is er mis met woorden die langer zijn dan vijf letters? Wat mankeert er aan woorden met meer dan drie lettergrepen? Krom-me-nie-dijk. Zo moeilijk is dat toch niet?

De mail van Stadsherstel kwam gister, 5 april, binnen, dus een 1 april grap kan het niet zijn. Er is zelfs een nieuwe website: www.fortkijk.nl.

Daar kan je je aanmelden voor een ‘sneak preview’ in Fort K’IJK. Op zondag 16 april (1e paasdag) is namelijk de eerste dag dat het bezoekerscentrum open is, volgens de tekst op de website is het bezoekerscentrum trouwens een ‘belevingscentrum‘. Ook al zoiets.

In het najaar van 2017 gaan in het fort jongvolwassenen met het Autisme Spectrum Stoornis wonen, trainen en werken in de Theeschenkerij en in het bezoekerscentrum. De Heeren van Zorg begeleidt deze weg naar zelfstandigheid.

Maar wij zetten daar dus geen voet zolang het Fort K’IJK heet.

 

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Jan Schoen

  Lachwekkend als het niet zo treurig is. Ongeletterden vinden dat namen die altijd hebben bestaan niet meer van deze tijd zijn. Dus wordt het verbittert vertwittert. Maar wat wil je met een gemeente die zo dom is om de essentiele a’s uit Zaanstad verwijderen.

  • fred braaksma

   Ps. Fort bij Krommeniedijk ligt in de gemeente Uitgeest. Geen Zaanstad.

   • De Orkaan

    Volgens ons staat er ook niet dat het fort in Zaanstad ligt. Alleen onze ‘verzonnen’ voorbeelden gaan over onze gemeente die wel ZNSTD bedacht heeft, de Ass-afkorting komt van de NS, K’IJK van Stadsherstel.

 • Jan Schoen

  Ha, ha, het is … uit Zaanstad te verwijderen. Dan moet ik het natuurlijk zelf wel correct schrijven als je zoveel commentaar hebt.

 • vaartje197

  ja en “DE ORKAAN” heet dan “DORN”

 • Die verkortingen leveren in tijd gezien economisch natuurlijk wel een enorme winst op.
  Milieutechnisch dus ook.

  • vaartje197

   is dat zo? volgens mij als we die kant op gaan wordt er over een jaar of 15 een boekje bij geleverd met de betekenissen van al die afkortingen, en dat levert dan weer geen enorme winst, maar verlies op.

 • Co Rol

  Fort BIJ Krommeniedijk was al in tegenspraak met de naam die iedereen vroeger gebruikte. In Krommenie had iedereen het altijd over Fort Krommeniedijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *