‘Fotografeer een Stolp’ (de Orkaan-inzending)

Nieuws over wedstrijdjes, competities en de ‘beste’ dit-of-dat negeren we meestal. Maar deze niet. Aan deze wedstrijd gaan we namelijk zelf meedoen. En we gaan winnen!

Het gaat namelijk om de ‘de mooiste foto van een stolpboerderij’. En de mooiste Zaanse stolp zetten wij met enige regelmaat op de foto. Eén daarvan gaat zeker winnen.

‘Fotografeer een Stolp’ is georganiseerd door Erfgoedvereniging Bond Heemschut, de Boerderijenstichting Noord-Holland ‘Vrienden van de stolp’ en het Westfries Genootschap en duurt tot 25 juni. De winnaar (wij dus) mag een weekend overnachten in een unieke stolpboerderij in Julianadorp.

Het gaat niet goed met de stolp volgens de organisatie, jaarlijks verdwijnen zo’n 30 historische vooroorlogse stolpboerderijen:

“Het provinciale landschap was 70 jaar geleden maar liefst 10.000 stolpboerderijen rijk, ondertussen is dit aantal gehalveerd. In december ging daarom de campagne Red de Stolp van start. Noord-Hollanders worden opgeroepen om via de site www.reddestolp.nl een petitie te tekenen. Inmiddels is die petitie al meer dan 1650 keer getekend.”

Ook anderen mogen meedoen, er is immers ook een tweede prijs (voor 150 euro eten in restaurant de Bokkesprong in Groet) en een derde prijs (boekenbon € 50). Foto’s kunnen ingestuurd worden via www.reddestolp.nl.

Eerlijk gezegd zijn we alleen een beetje bang voor Pascal Fielmich die ooit prachtfoto’s van Assendelftse stolpen maakte (dus niet doorvertellen).

Hier onze serie, de boerderij aan het Hanenpad (soms ook Hanepad genoemd), gebouwd in 1888, gesloopt in 2017 en weer opgebouwd in 2018.

15 maart 2014

21 december 2014

Augustus 2017

1 januari 2018

17 februari 2018

25 maart 2018

17 april 2018

In het Gemeenterachief is een ansichtkaart uit het begin van de vorig eeuw (1990-1910) te vinden van het Sluispad, links lijkt de boerderij aan het Hanepad te staan.

De boerderij in 1971, destijds in bezit van de familie Bakker (Gemeentearchief)

Deel dit artikel:

4 reacties

  • Bedankt voor het compliment, ik zal niks zeggen… 😉

  • Jan Schoen

    De redactie van ‘Vrienden van de Stolp’ is zeer ingemomen met dit prachtige initiatief. Met belangstelling zien wij de foto’s tegemoet. De Boerderijenstichting Noord-Holland ‘Vrienden van de Stolp’ beschermt de ruim 5.500 stolpboerderijen ( de piramiden van de polder) in onze provincie en adviseert mensen die een stolp voor een tweede gebruik willen verbouwen. Want wat zou Noord-Holland zijn zonder stolpen? De stichting heeft een beeldbank, te zien op: http://www.boerderijenstichting.nl

  • Jammer dat die knik in het dak is verdwenen.

  • Ben Raaijman

    De knik in het dak is verdwenen om recht te doen aan de historische werkelijkheid, en het bouwkundig verleden van de boerderij. De knik is ontstaan na een zeer noodzakelijke doch verkeerd ingemeten reparatie aan het dak, rond 1986. Voor de liefhebbers heb ik een verantwoording beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *