Fototijdreis: Openbare Lagere School (Koog a/d Zaan)

De tijd staat niet stil. Er wordt gebouwd en gesloopt, straten verdwijnen, nieuwe wijken verrijzen. Winkels gaan weg, bedrijven sluiten en natuur wordt opgeofferd om plaats te maken voor nieuwbouw, stadsvernieuwing en bedrijventerreinen.

De Zaanstreek is de afgelopen decennia – soms zelfs onherkenbaar – veranderd. De Orkaan brengt die verandering in beeld. Op één plek die in het verleden op de foto is gezet, maken we nu opnieuw ‘dezelfde’ foto. Zoek de verschillen…

De originele foto’s komen uit twee albums met oude Zaanse foto’s die Zaandammer Henk van Dalen op de kop tikte op een rommelmarkt. Bert Versteeg maakte de eigentijdse foto en zorgde ook voor de achtergrondinformatie. Vandaag: de Openbare Lagere school in Koog a/d Zaan.

Openbare Lagere School, Koog a/d Zaan

De OL-school stond iets ten zuiden van de huidige Lindeboomschool in Koog aan de Zaan waar nu het schoolplein is. De situatie is vrijwel onherkenbaar.

Op een oude kaart uit 1916 van Koog aan de Zaan staat de school al ingetekend en ook was er het Schoolpad, later de Schoolstraat, die ongeveer ter hoogte van de A8 was. Bij het gemeentearchief wordt deze foto op 1920 gedateerd. Er bestaat ook een foto van de school van omstreeks 1915. In 1924 werd door de toename van het aantal leerlingen de school gesplitst in school A en school B, schoolhoofden werden respectievelijk de heren v.d. Weide en Willering.

F. Honig, oud leraar wiskunde aan de P.W. Jedelooschool in Zaandam, en in zijn jeugd woonachtig in Koog aan de Zaan, wist te vertellen dat er later twee schoolgebouwen waren, school A werd later de Pinkschool aan de Sportstraat (in 1954 geopend) en school B werd de Lindenboomschool.

In 1958 werd begonnen met de bouw van de Lindenboomschool en deze werd officieel geopend op 9 januari 1960 door de toenmalige burgemeester van Koog aan de Zaan dhr. L.A. Ankum waarna de oude school B werd gesloopt. De Lindenboomschool dankt zijn naam aan houtzaagmolen De Lindenboom die ten westen van de kerk ter hoogte van de Badhuisstraat stond. De molen was in 1660 gebouwd als bovenkruiertje en in 1670 vervangen door een paltrok en kreeg toen de naam De Jonge Lindenboom. Deze werd gesloopt in 1708.

De Lindenboom is vooral vermaard geworden door de grote zaal waar vele feesten en partijen, tentoonstellingen, beurzen etc zijn geweest en waar bands als the Golden Earrings, the Outsiders (met Wally Tax) en Cuby and the Blizzards hebben opgetreden maar ook artiesten als André van Duin, Willeke Alberti, Rudi Carell en Ria Valk. Omdat er geen lift in het gebouw aanwezig is moest alle apparatuur via de trappen naar boven worden gesjouwd.

Over de naam (en de N daarin) schrijft het Gemeentearchief op basis van het NHD:

“Op de gevel staat Lindeboom, maar de school is vernoemd naar houtzaagmolen “De Lindenboom”. De N moet er dus in. De molen stond volgens de encyclopedie van de Zaanstreek op het Galgenpad, later Badhuisstraat, dat is de plek waar nu de school staat.

Mevrouw Kit, lerares zegt, het was Lindenboomschool maar omdat er al een school in Zaandam zo heette, is de N er uitgegooid. De school in Zaandam is vernoemd naar Lucas Lindeboom, predikant in Zaandam, deze is zonder N, dus!!”

Bekijk hier alle fototijdreizen.

De OL-school in Koog aan de Zaan (1920)
Raadhuisstraat met links het oude raadhuis, rechts de Lindeboomschool (Bert Versteeg, 2022)

Foto en tekst 2022: Bert Versteeg.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Simon Mes

  Er heeft nog een school ingezeten, samen met de Lindeboom school. De Springplank, daar heb ik nog op gezeten.

  • J.G. Iaccarino

   Ik zat op de Pellekaanschool….. En kan me niet anders heugen dat er wel dégelijk een lift in het gebouw zat, daar zaten de trappen a.h.w. ‘omheengebouwd’ zal ik maar zeggen en met de lift kon je ook naar de bovenzaal…

   Maar wellicht was dit ‘voor mijn tijd’ niet het geval hoor! 🤔🤷🏽

 • Peter Damm

  Ook Jan Akkerman heeft er met Focus nog opgetreden boven in de zaal. Mijn ouders zijn daar toen heengeweest, maar het was zo oorverdovend dat ze weer zijn weggegaan.

 • Jan Leguijt

  De school zelf heeft, door allerlei fusies, verschillende namen gevoerd. Van 1960 tot 1980: De Lindenboomschool; van 1980 tot 1985: “De Pellekaan”, vanaf 1985 tot 1993: “De Coogh” en in 1993 zelfs nog “Coogh-Saendijck”. Maar door de bovenzaal, die nog altijd de naam “De Lindenboom” voert, zijn die namen nooit blijven hangen. De school heet nu al weer vele tientallen jaren gewoon: De Lindenboomschool.
  In 1979 is aan “”De Springplank”” onderdak geboden.

 • Japie Burgerhart

  En Mathias de Boer nayuurlijk.

 • mijn vader was hoofd van de pinkschool aan de sportstraat dat was meester loots.
  mijn zusjes en ik hebben ook op die school gezeten
  de pinkschoolis vernoemd naar de molen het pink.

  • Bert Versteeg

   Leuk dit weten Willy !
   Meneer Loots heb ik wel gekend toen ik op de Pinkschool zat, hoewel ik nooit les van hem heb gehad, dat was midden jaren `70, als ik mij niet vergis woonde hij toen in de Breestraat.
   Ik kwam in 1973 in Koog aan de Zaan wonen en heb in de 4e, 5e en 6e gezeten, ik de 4e en 6e had ik Dick Janneman als onderwijzer en in de 5e was dat meester de Hoog die in die tijd op de Zaanse Schans woonde.
   Meneer Janneman woonde in de Dovenetelstraat en is in niet zo lang geleden ( 2021 of 2022) overleden.

 • Jaap Meeuwsen

  En natuurlijk niet te vergeten The Teckels !
  Maar ook The Motions, Rob Hoeke, Q 65, Pretty Things, Sandy Coast, Dave Berry, Johnny Kendall and the Heralds, Les Baroques, David Garrick….de lijst is lang, waar is de tijd gebleven dat je zo dicht bij je idolen kon zijn ?

  Dan te bedenken dat ieder zangeresje of zanger die een paar hitjes gehad heeft een half jaar later al in een paar keer uitverkochte Arena staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *