Fototijdreis: Zuideinde (Koog)

De tijd staat niet stil. Er wordt gebouwd en gesloopt, straten verdwijnen, nieuwe wijken verrijzen. Winkels gaan weg, bedrijven sluiten en natuur wordt opgeofferd om plaats te maken voor nieuwbouw, stadsvernieuwing en bedrijventerreinen.

De Zaanstreek is de afgelopen decennia – soms zelfs onherkenbaar – veranderd. De Orkaan brengt die verandering in beeld. Op één plek die in het verleden op de foto is gezet, maken we nu opnieuw ‘dezelfde’ foto. Zoek de verschillen…

De originele foto’s komen uit twee albums met oude Zaanse foto’s die Zaandammer Henk van Dalen op de kop tikte op een rommelmarkt. Bert Versteeg maakte de eigentijdse foto en zorgde ook voor de achtergrondinformatie. Vandaag: het Zuideinde ter hoogte van de latere bakkerij Bolding.

Zuideinde, Koog a/d Zaan

Vandaag eentje in de categorie ‘onherkenbaar veranderd’. Op ongeveer de plek (Zuideinde 131) is nog steeds een bakker, maar wel een andere (Bolding zat op Zuideinde 121). Het Gemeentearchief:

“Klaas Bolding begon in 1836 in Wormerveer als bakker, zijn zoon K.G. Bolding ging naar Zaandam en had daar een winkel schuin tegenover de Bullekerk ongeveer 30-40 jaar lang, daarna verhuisde hij naar het Hazepad te Zaandijk.

Ook heeft hij nog een roggebroodfabriek De Roggebloem gehad die later is overgenomen door Honig puddingfabriek.

In 1929 heeft hij zich gevestigd aan het Zuideinde te Koog aan de Zaan.”

De datering van de foto (Bolding staat op de achterkant genoemd) is lastig, het lijkt erop dat de serie gemaakt is aan het begin van de 20e eeuw, misschien zelfs al eerder, de wegsloot was er nog. Bolding kwam volgens de informatie van het archief pas in 1929 naar het Zuideinde, de bakkerij kan dan niet op de foto hebben gestaan.

De foto’s van Koog aan de Zaan met de wegsloot komen uit een langere serie, eerder plaatsten we:

De oude situatie
UPDATE: Jaap Meeuwsen stuurde bovenstaande foto: “Volgens mij is op de oude foto net bovenin de punt van het huis met het torentje (Zuideinde 119, of woning nr 117 (had ook een torentje) nog te zien. Daarvoor het woonhuis en daarvoor een stukje inverdan de bakkerswinkel van Bolding (toen nog geen bakkerij dus). Op de foto is het woonhuis links ook nog te zien.”
2022 (Bert Versteeg), de oude bakkerij zat dus een stukje verder, waar nu het grote rechthoekige pand staat.

Bekijk hier alle fototijdreizen.

Foto 2022: Bert Versteeg.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *